Nieuws

Renault 17 Gordini – In het Wild

De laatste keer dat een Renault 17 voorbij kwam in deze rubriek was in 2017. Hoog tijd om het model weer eens in het zonnetje te zetten en wel met de topversie: de 17 Gordini!

Gordini is een naam die in de autosporthistorie van Renault veel betekent. Amédée Gordini begon in eerste instantie voor zichzelf en had zelfs een Formule 1-team van 1950 tot 1956, maar werkte daarna samen met Renault als motortuner. Met Gordini aan boord behaalde Renault diverse successen in de rallysport en onder diezelfde naam bracht Renault sportieve varianten van straatauto’s op de markt. Het begon met de Dauphine Gordini en ging daarna verder met de Renault 8 en 12 Gordini. Met het uit productie gaan van de 12 in 1974 besloot Renault om de beroemde naam door te laten leven in de Renault 17.
Renault 17 Gordini
De Fransen pakten in datzelfde jaar namelijk de 107 pk sterke topversie 17 …

Lees verder…

Indi One: nieuwe EV uit de Verenigde Staten

Tesla en potentiële grote spelers als Lucid Motors zijn als het aan start-up Indi EV ligt straks niet langer de enige grote namen wat Amerikaanse fabrikanten van elektrische auto’s betreft. Indi EV stelt de One aan het daglicht voor, een elektrische auto waarmee het de TikTokkende jonge hippe autokopers in het vizier heeft.

Tesla is momenteel met afstand de grootste Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. Lucid Motors heeft de ambitie om Tesla wat succes in ieder geval te benaderen en dan zijn er nog tal van kleinere EV-fabrikanten als Karma en Fisker. In dat laatste rijtje sluit nu Indi EV aan, een start-up die in Californië gevestigd is en die in de vorm van de One zijn eerste elektrische prototype af heeft.
De 4,8 meter lange One is een elektrische hatchback in lichte cross-overstijl. De vijfzitter heeft een 95 kWh groot accupakket in de bodem. De niet nader gespecificeerde elektromotor sleurt …

Lees verder…

Mercedes-AMG EQE beter te zien

Na de Mercedes-AMG EQS 53 4Matic werkt de huistuner uit Affalterbach aan een extra hete versie van de EQE. Mercedes-AMG heeft wat camouflage laten vallen, waardoor we een beter beeld krijgen van hoe deze ‘AMG EQE’ eruit komt te zien.

De exacte aanduiding van de AMG-variant van de EQE weten we nog niet, maar het is zeer waarschijnlijk dat hij net als zijn grote broer de toevoeging ’53’ krijgt. Het is ook mogelijk dat Mercedes-AMG een getal zoekt dat lager op de ladder ligt, mocht de EQE minder vermogen meekrijgen dan de 658 pk sterke EQS 53. Daarover is vooralsnog niets bekend, maar reken in ieder geval op een vermogen van ruim boven de 500 pk voor de hete EQE.
De spyshots laten in ieder geval wel zien dat de afgetrainde EQE enkele details van zijn grote broer overneemt. Dat begint al bij de voorbumper, waar de …

Lees verder…

Stellantis en Samsung gaan accufabriek bouwen in VS

Stellantis bereidt zich voor op een elektrische toekomst. Het concern heeft namelijk een overeenkomst gesloten met Samsung SDI, de accu- en halfgeleiderdivisie van het Koreaanse bedrijf, voor de bouw van een accufabriek in de Verenigde Staten. In 2025 moet deze operationeel zijn.

De inkt van de vulpennen bij Stellantis moet zo onderhand wel op zijn. Van de week maakte Stellantis namelijk bekend dat het met LG werkt aan een accufabriek in de VS, nu komt daar de joint-venture met Samsung SDI nog bij. Het is opvallend dat Stellantis met de twee concurrerende bedrijven uit Zuid-Korea in zee gaat op hetzelfde terrein. Stellantis bouwt met Samsung, net als met LG, één accufabriek. Stellantis maakt op een later moment bekend waar de fabriek komt te staan. In 2025 moet de faciliteit operationeel zijn, met in eerste instantie een productiecapaciteit van 23 GWh per jaar. Later …

Lees verder…

Ford Mustang Mach-E heeft Mondeo ingehaald

Begin volgend jaar valt definitief het doek voor de Mondeo. Over een opvolger van de inmiddels op leeftijd geraakte traditionele D-segmenter is nog weinig bekend. Tot de Mondeo wordt vervangen door een nieuw model, lijkt Ford het de elektrische Mustang Mach-E het prima uit te kunnen zingen. De SUV heeft de Mondeo namelijk ingehaald in de Europese verkoopstatistieken.

Ford verkocht in het derde kwartaal van dit jaar in Europa 10.161 exemplaren van de Mustang Mach-E. De Mondeo was in diezelfde periode goed voor slechts 3.638 verkochte exemplaren. Kijken we naar de cijfers van de eerste drie kwartalen van dit jaar, dan staat de verkoopteller van de Mustang Mach-E op 15.602 stuks. De Mondeo was in diezelfde periode van negen maanden goed voor 10.427 exemplaren. Dat betekent dat de Mustang Mach-e de Mondeo officieel heeft ingehaald.
Ford Mustang Mach-E
Ook in Nederland doet Ford goede zaken met de Mustang Mach-E. De elektrische SUV wandelde in juli namelijk …

Lees verder…

Chevrolet Kalos/Aveo – Facelift Friday

Met ingang van 2005 werd de merknaam Daewoo in Europa vervangen door Chevrolet. De Daewoo Kalos werd daarmee de Chevrolet Kalos, maar in 2008 verloor het model ook het tweede deel van z’n naam. Toen werd de auto de Chevrolet Aveo, inclusief een nieuwe neus.

Als General Motors ergens bij is betrokken, dan is de kans groot dat het een ingewikkeld verhaal wordt. Dat geldt zeker ook in dit geval. De auto in kwestie is de compacte hatchback die afhankelijk van de geografische locatie in 2002 werd gelanceerd als Daewoo Kalos, maar elders op de wereld ook te vinden zou zijn als Chevrolet Aveo, Holden Barina, Pontiac G3 en onder tal van andere namen. Intern heet deze eerste Kalos de T200, dit ter onderscheid van de latere faceliftversie.
Om het overzicht enigszins te bewaren zullen we ons hier beperken tot de Europese …

Lees verder…

Nieuwe elektrische hypercar ‘de zoveelste’

Er is weer een nieuwe speler en het land van de elektrische hypercars. Althans, die nieuwe speler is er bijna. AutoWeek kan je exclusief de patentplaten laten zien van een creatie van Deus Automobiles.

Ambitieuze bedrijven die elektrische hypercars willen bouwen, schieten al enige tijd als paddenstoelen uit de grond. Om de haverklap maken we digitaal kennis met een nieuwe en veelal inwisselbaar ogende sportieveling met enkele duizenden door elektromotoren opgewekte pk’s. De auto waarvan we je vandaag de patentplaten kunnen laten zien, is er eentje uit die categorie.
Op deze patenttekeningen is de eerste auto van Deus Automobiles te zien, een bedrijf dat zichzelf omschrijft als “[…] een ontwikkelaar van elektrische hypercars.” De auto op deze patentplaten gaat waarschijnlijk Vayenne heten en krijgt een 1.500 pk sterke elektrische aandrijflijn waarmee een topsnelheid van 400 km/h haalbaar …

Lees verder…

Hyundai Tucson-front sijpelt door naar kleine cross-over

Er is bijna geen enkele actuele Hyundai meer te vinden zonder expressief smoelwerk. Het Tucson-front blijkt Hyundai wel te bevallen, het eigenwijze ontwerp van de voorkant van die SUV sijpelt namelijk door naar een veel kleinere cross-over.

Wie de showroom van Hyundai binnenwandelt loopt tegen een uitgebreide reeks modellen aan. Vooral de cross-overs en SUV’s van het merk hebben met hun over meerdere lagen uitgesmeerde verlichting een opvallend uitgesproken design. Van de Bayon tot de Kona en van de Tucson tot de Santa Fe. Het front van de Tucson is met zijn in de grille verstopte verlichting misschien wel de opvallendste van het stel. Wat blijkt? Ook een van Hyundai’s kleinste cross-overs krijgt een dergelijk ontwerp.
Hyundai ix25/Creta (huidig model)
We hebben het dan niet over de

Lees verder…