Nieuws

Dit zijn de kenmerken van een leaseauto-topper

Wat maakt een zakelijke auto tot een verkoophit? Dit is niet terug te herleiden tot een enkel kenmerk. Met een aantal vaste waarden in het afgelopen jaar in de VZR lease-top-10 tussen €25.000 en €50.000 is er wel een rode lijn te herkennen.
Het afgelopen halfjaar staan vaste waardes Peugeot 2008, Skoda Enyaq IV, Volvo XC40, Kia Niro en Ford Focus wederom in de top-10. Wat kenmerkt deze auto’s dat ze zo goed verkopen in de zakelijke markt?
Elektrische vorm van aandrijving
Elk model is te verkrijgen in hybride- en/of EV-variant. Vooral de EV-variant doet het erg goed. Zo staat Skoda bijvoorbeeld met de Enyaq IV op plek twee met 2.035 registraties en zijn er van de 1.880 geregistreerde Kia’s Niro maar liefst 1.088 elektrisch. Een EV is uiteraard ook gunstig voor de bijtelling.
Goede rijeigenschappen en gebruiksgemak
Met een zakelijke auto wordt meestal veel kilometers gemaakt en dus is het van belang dat de auto fijn stuurt, goed op het wegdek ligt en betrouwbaar is. Ook het infotainmentsysteem en de connectiviteit worden steeds beter bij de best verkopende auto’s in deze categorie. Een digitale cockpit is meer regel dan uitzondering, een app voor je auto hoort erbij en rij-assistentiesystemen worden steeds uitgebreider.
Ruime achterbak
Aangezien er met een leaseauto ook privé-kilometers worden gemaakt, moet deze gebruiksvriendelijk zijn en vooral een ruime achterbak hebben. Zo heeft de Volvo XC40 (plek 3 met 1.895 registraties) tussen de 413-460 liter en heeft de Ford Focus (plek 5 met 1.676 registraties) in de Wagon-variant maar liefst 608 liter. Ook de eerder genoemde Enyaq IV kan met 585 liter tot het dak toe worden gevuld.

Hoge zit
Een hoge zit is allang niet meer iets voor de oudjes onder ons. Ook de zakelijke rijder ziet er inmiddels de voordelen van in, zoals beter zicht op de weg en gemakkelijk in- en uitstappen. De volledige top-4 bestaat uit SUV-modellen.
Prijs
Uiteraard speelt de prijs ook een rol. Een gunstige prijs-kwaliteitverhouding, passend in het leasebudget, is waarschijnlijk een van de belangrijkste kenmerken.
Dit artikel is gebaseerd op de ontwikkelingen in de VZR lease-top-10. Wil je als zakelijke rijder op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je dan gratis in bij VZR.

Utrecht mikt op deelvervoer in plaats van autobezit

De gemeente Utrecht schrijft op zijn website dat deelvervoer voor Utrechters in 2030 vanzelfsprekender moet zijn dan het bezit van een eigen auto. Dat voornemen is afkomstig uit de koker van wethouder Van Hooijdonk. Momenteel zou al zo’n 30 procent van de inwoners van de gemeente Utrecht geen eigen auto hebben. Dat percentage zou in geen andere stad lager liggen. Toch moet autobezit in de stad verder teruggedrongen worden, aldus Van Hooijdonk.
Om Utrecht op een gezonde manier te laten groeien zegt Utrecht voorrang te geven aan lopen, fietsen, OV en deelmobiliteit boven individueel vervoer in een eigen auto. “Door te delen daalt het aantal geparkeerde auto’s en het aantal autoritten in de stad en daarmee zorgen we voor meer ruimte voor groen, voor spelende kinderen en meer ruimte om elkaar op straat te ontmoeten,” aldus Van Hooijdonk. Daarnaast is Utrecht van mening dat deelauto’s over het algemeen schoner zijn dan auto’s in particulier bezit.
Utrecht wil het aanbod van deelvervoer vergroten, maar dat betekent niet dat het stadsbestuur de poorten open gooit zodat bedrijven helemaal vrij hun gang kunnen gaan met het aanbieden van diensten. De gemeente geeft aan de regie te behouden om mogelijk overlast door de hoeveelheid deelfietsen, -brommers, -scooters en -auto’s te voorkomen. Utrecht wil ‘buurt- en wijkhubs’ ontwikkelen waar omwonenden en bezoekers verschillende vormen van vervoer kunnen vinden. Daarnaast krijgen inwoners van de stad die op een plek wonen waar betaald parkeren wordt ingevoerd een aanbod om over te stappen op deelvervoer. Opvallend: de vergunning voor elektrische deelbromfietsen wordt niet verlengd. De gemeente concludeert dat gebruikers gemiddeld 3,7 kilometers met een elektrische deelbrommer rijden en dat is net zoveel als men met een elektrische deelfiets aflegt. Het aantal elektrische deelfietsen wordt daarom verhoogd van 500 naar 1.000.

Elektrische Smart #1: vanaf ruim 41.000 euro

De tijd van de ForTwo en ForFour is voorbij. Met de #1 presenteerde Smart de eerste van een reeks compleet nieuwe en enkel elektrisch aangedreven modellen die voortkomen uit een samenwerking tussen Mercedes-Benz en het Chinese Geely. De elektrische #1 is met afstand de grootste en sterkste Smart ooit en dus is het niet verwonderlijk dat de prijzen ervan een stuk hoger liggen dan die van auto’s als de ForTwo en ForFour. De #1 is immers van een heel ander kaliber.
De 4,21 meter lange Smart #1 heeft in Nederland een vanafprijs van €41.395. Voor dat bedrag krijg je een Smart #1 die is uitgevoerd als Pro+. De Smart #1 Pro+ heeft onder meer volledige ledverlichting rondom, kunstleren bekleding op de stoelen, een digitaal instrumentarium en een 12,8-inch groot multimediascherm, verzonken portiergrepen, 19-inch lichtmetaal, over twee zones gescheiden klimaatregeling en stoelverwarming voorin. Ook hoort sfeerverlichting, een glazen panoramadak (Halodak) en een 360-graden-camera bij het Pro+-feestje. De Smart #1 Pro+ heeft een 272 pk sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft en perst een WLTP-bereik van 400 kilometer uit zijn 66 kWh accupakket.
Smart #1
Een stap daarboven staat de tevens 272 pk sterke Smart #1 Premium. Die heeft naast meer uitrusting dan de Pro+ ook een hogere actieradius. Hij komt tot 440 kilometer ver op een volle accu en heeft onder meer een warmtepomp en een 22 kW-boordlader als extraatjes. Meer extra verwennerij: dynamische richtingaanwijzers, een automatisch parkeersysteem, een 22 kW-boordlader, fraaiere stoelbekleding, een uitgebreid audiosysteem van Beats en een 10-inch head-updisplay. De Smart #1 Premium kost €44.895.
Natuurlijk komt ook Smart met een speciale introductieversie van zijn nieuwe model. Die heet #1 Launch Edition en kost minimaal €46.195. Ook met deze uitvoering kom je tot 440 kilometer ver op een volle accu. Er komen er wereldwijd slechts 1.000 exemplaren van. Je herkent hem onder meer aan zijn Launch Edition-badges, aan de speciale 19-inch wielen en aan de altijd Digital White gespoten koets met een in Platinum Gold uitgevoerd dak.
Smart #1 Brabus
Brabus
Smart mag dan wel herboren zijn, dat betekent niet dat het volledig afscheid neemt van oude tradities. Zo is er van de #1 namelijk ook een sportieve Brabus-versie. Die is dankzij twee elektromotoren vierwielaangedreven en is niet 272 pk maar 428 pk en 543 Nm sterk. In 3,9 tellen zoemt de Smart #1 Brabus naar een snelheid van 100 km/h. Het bereik is gelijk aan dat van de Pro+ uitvoering en bedraagt dus 400 kilometer. De Brabus-versie is te krijgen met een rood dak en heeft microvezel-suède stoelbekleding, een met alcantara bekleed stuurwiel, een speciale rijmodus en een aangezet uiterlijk compleet met extra gaten in het front. Ook de Brabus-versie heeft het glazen Halodak en een 10-inch head-updisplay.
Prijzen Smart #1

Uitvoering
Accupakket
Vermogen
Actieradius
Prijs

Pro+
66 kWh
272 pk, 343 Nm (rwd)
400 kilometer
€41.395

Premium
66 kWh
272 pk, 343 Nm (rwd)
440 kilometer
€44.895

Launch Edition
66 kWh
272 pk, 343 Nm (rwd)
440 kilometer
€46.195

Brabus
66 kWh
428 pk, 543 Nm (AWD)
400 kilometer
€48.895

Ferrari SP51 is nieuwe hyperexclusieve roadster

De Ferrari SP51 is een uniek model. In letterlijke zin, er is er namelijk maar één van. De SP51 is in opdracht van een klant door Ferrari gemaakt en deelt zijn basis met de 812 GTS, al is het veel meer dan een 812 GTS met een aangepaste bumper.
Ferrari SP51
In het Ferrari Syling Centre heeft ontwerper Flavia Manzoni zich namelijk behoorlijk uitgeleefd. De SP51 heeft een front dat sterk afwijkt van dat van de 812 GTS. We zien Roma-achtige koplampen, een aangepaste motorkap met inzetstukken en een compleet andere bumper. Op de voorschermen nemen we inzetstukken waar, onderaan de flanken zitten brede skirts en de bulten die visuele verlengstukken van de hoofdsteunen zijn, zijn middels een brug met elkaar verbonden. Ook achterop wijkt de SP51 sterk af van de auto waar hij zijn basis mee deelt. De SP51 heeft onder meer eigen achterlichten en een veel sterker aangezette achterbumper. Dicht kan hij overigens niet en ook daarmee slaat de SP51 net even een andere weg in dan de open 812’s. De blauw-witte strepen die over de gehele lengte van de auto lopen, zijn een verwijzing naar de Ferrari 410 S uit 1955.
Over de techniek van de SP51 doet Ferrari geen uitspraken en dus gaan we er vooralsnog van uit dat in de lange neus dezelfde 6.5 V12 ligt als in de 812 GTS. Die twaalfcilinder is in de 812 GTS goed voor 800 pk en 718 Nm. Zoals gezegd bestaat er van de SP51 slechts één exemplaar. De kans dat je hem in Europa tegen het lijf loopt is ook nog eens nihil. De Ferrari SP51 is gemaakt in opdracht van een Taiwanese klant en het zit er dus dik in – als hij al niet in een opslag verdwijnt – dat hij in Europa zelden tot nooit op de weg te zien zal zijn.

Bentley Bentayga Hybrid: plug-in hybride verfijnd

De Bentley Bentayga is er sinds kort ook in een extra lange uitvoering, maar de keuze tussen een reguliere Bentayga of de verlengde Bentayga EWB is heus niet de enige die Bentley je biedt. Zo is de Bentayga er als Speed bijvoorbeeld met een machtige W12. Daarnaast kun je ook kiezen voor smaken met een V8. Daar blijft het niet bij. In de vorm van de Bentayga Hybrid is de SUV er namelijk ook met een plug-in hybride aandrijflijn. Niet lang nadat Bentley de Bentayga in 2020 grondig moderniseerde kwam het ook met een verbeterde aandrijflijn voor die stekker-Bentayga. De Bentley Bentayga Hybrid is voortaan ook in sportieve S- en in extra luxueuze Azure-trim te krijgen. Deze nieuwe uitvoeringen zijn ook nog eens een tandje sterker dan de reguliere plug-ins.
Bentley Bentayga S Hybrid
De Bentayga S Hybrid en Azure Hybrid hebben de bekende 449 pk sterke 3.0 V6, maar krijgt een sterkere elektromotor. De elektromotor levert is in nieuwe versies geen 128 pk en 350 Nm, maar 136 pk en 400 Nm. Zo’n 15 procent meer elektrokoppel dus. Het systeemvermogen bedraagt dan ook een riante 462 pk. De twee versies hebben ook nog eens een 18 kWh in plaats van een 17,3 kWh accu, goed voor een elektrische actieradius van 43-44 kilometer.
De Bentayga S Hybrid is net als de S-versie van de Bentayga met V8 een sportievere variant, compleet met zwarte accenten die in het op deze versie standaard aanwezige Blackline-pakket zitten. Donkere koplampen? Van de partij. Hetzelfde geldt voor zwarte zijspiegelkappen, een zwarte grille en een van de Bentayga Speed-afgekeken voorbumper. De Bentayga S Hybrid staat op speciaal 22-inch lichtmetaal en is vanbinnen natuurlijk afgeladen met lappen leer, al valt er een boel naar eigen wens aan te passen. De Bentley Bentayga S Hybrid bereikt in 5,3 tellen een snelheid van 100 km/h en haalt een topsnelheid van 254 km/h. Daarnaast zijn de dempers van de Bentayga S Hybrid 15 procent straffer dan die van de non-S. Bovenaan de achterzijde zien we een grotere achterspoiler, donkere achterlichten en aan weerszijden van de achterbumper een in tweeën gedeelde, ovale uitlaatpijp.
Bentley Bentayga Azure Hybrid
De nieuwe Azure-versie is in Bentayga-land het neusje van de zalm. De Azure is volgens Bentley in staat om geluiden van de omgeving en de aandrijflijn nog beter uit het interieur te weren. Bentley brengt onder meer 22-voudig verstelbare, gewatteerde voorstoelen en fraai ogend houtwerk – beschikbaar in drie varianten – naar het interieur van de Bentayga Azure Hybrid. Vanbuiten herken je de Azure onder meer aan zijn chroomkleurige grilles, Azure-badges en speciale 22-inch lichtmetalen wielen.

Europese Commissie wil aansprakelijkheidsregels voor autonome auto

De Europese Commissie wil de aansprakelijkheidsregels in de Europese Unie moderniseren, onder meer zodat ‘slimme’ producten gedekt zijn in het geval van bijvoorbeeld een gefaalde software-update. Daarnaast moeten er volgens de Europese Commissie eenduidige en heldere regels komen over aansprakelijkheid in het geval van letsel of schade die is veroorzaakt door bijvoorbeeld een autonome auto. Hoe en wat er er precies wordt vastgelegd is nog niet bekend.
“We moeten enerzijds ruimte geven aan het enorme potentieel van nieuwe technologieën, maar tegelijk moeten we altijd zorgen voor de veiligheid van de gebruiker”, zegt Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) volgens ANP. “Het gebruik van drones of bezorgdiensten met behulp van kunstmatige intelligentie werkt alleen als de consument zich veilig en beschermd voelt. Daarom stellen we voor om ons juridische kader geschikt te maken voor de digitale overgang.” Verder moet het mogelijk worden om aansprakelijkheid te eisen voor bijvoorbeeld verlies van data en in het geval van privacyschendingen. Niet zo vreemd, er wordt door steeds meer producten waaronder auto’s immers behoorlijk wat data verzameld. Hier komt bij dat het EU-bestuur de bewijslast wil omkeren. Bedrijven moeten dus zelf aantonen dat hun producten veilig zijn en aan alle regels en daarmee verbonden eisen voldoen.

Formule 1-coureur Zhou Guanyu mag blijven

De 23 jarige Zhou Guanyu tekende in november 2021 een contract met Alfa Romeo voor het Formule 1-seizoen van 2022. Guanyu duwde daarmee Antonio Giovinazzi uit zijn stoeltje en werd de nieuwe teamgenoot van Valtteri Bottas. Alfa Romeo F1 Team Orlen – zoals het raceteam van Alfa Romeo voluit heet – zegt het avontuur met Guanyu ook in 2023 aan te willen gaan.
Volgens Alfa Romeo heeft Guanyu een mate van volwassenheid en vaardigheid laten zien die niet bij zijn leeftijd past. Ook zou de eerste Chinese coureur die full-time in de Formule 1 zijn stuurmanskunsten vertoont, het goed kunnen vinden met Bottas. Alfa Romeo staat momenteel zesde in het constructeurskampioenschap. Zhou staat met 6 punten op moment van schrijven op de 17 plek, een stapje onder Tsunoda (11 punten) en Stroll (5 punten).

De snelle facelift van de Ford Escort Mk5 – Uit de Oude Doos

Ford was er net even een jaar eerder bij dan de directe concurrenten Opel en Volkswagen met een nieuwe compacte middenklasser. Terwijl Opel de Kadett E nog in de showroom had staan en Volkswagen de Golf II, parkeerde Ford een gloednieuwe Escort bij zijn dealers. Een mooie voorsprong zou je zeggen, maar niets bleek minder waar. Ford had niet kunnen afkijken waar de concurrentie mee op proppen kwam als vervangers van hun succesnummers en schrok zich in 1991 waarschijnlijk een hoedje. Zowel de Astra F als de Golf III bleken direct uiterst pittige concurrenten voor de Escort Mk5. Terug naar de tekentafel dus, zo besloot Ford.
Ford werkte snel, want in 1992 verscheen er al een flinke update voor zowel de Escort als de toen nog Orion geheten sedanversie. Daarbij werd om te beginnen het front aangescherpt, om de Escort en Orion een wat moderner voorkomen te geven. De lamellengrille van de pre-facelift maakte plaats voor een ovalen, meer open exemplaar. Bij de Escort hatchback en Escort cabriolet gingen ook de achterlichten op de schop. Die kregen een uitloper in de achterklep erbij en bovendien kregen ze meer rode beglazing.

In het interieur sprongen de veranderingen minder in het oog. Daar moest vooral een wat aangepast stuurwiel voor wat meer veiligheid zorgen bij een botsing. Het stuur was opgetrokken uit zachtere materialen om de kans op letsel te verminderen en ook moest het stuur meer op zijn plek blijven bij een frontale botsing. Meer veiligheidsverbeteringen? Jazeker: de Escort en Orion kregen verstevigde portieren, dorpels en een bodemplaat die een zijwaartse botsing beter aan moest kunnen. Je raadt het al: de Escort werd er een slagje zwaarder (en dus ook trager) van en ook leverde hij wat binnenruimte in. Concessies waar Ford kennelijk wel mee kon leven.
Een ander meer merkbaar pijnpunt van de pre-facelift Ford Escort Mk5 was het gebrek aan verfijning bij de 1.6. Dat was immers nog gewoon het achtkleps CVH-blok, een motor die ook al in de Escorts Mk3 en Mk4 leverbaar was. Ook de kleinere motoren (1.3 en 1.4) van de Escort waren nog van die motorenfamilie, waar de 1.8 van de nieuwere Zeta-lichting met zestien kleppen was. Ford besloot om de 1.6 CVH bij de facelift te vervangen door een kleinere broer van de 1.8 Zeta-motor, met als gevolg dat de 1.6 voortaan een meer verfijnde keuze dan voorheen was en je niet per se op de 1.8 aangewezen was als je een moderne motor wilde. Belangrijk, want de 1.8 was voor veel klanten een slagje groter dan noodzakelijk.

De snelle oplapactie van Ford hielp wel iets in de verkoopcijfers, maar het kon in Nederland niet voorkomen dat er een groot verkoopgat tussen de Escort en de genoemde twee concurrenten ontstond. De Opel Astra was hier in zijn eerste jaren goed voor tussen de 25.000 en bijna 30.000 stuks (na ruim 40.000 in debuutjaar 1992), de Volkswagen Golf III lokte op jaarbasis richting de 25.000 klanten naar de showroom. De gefacelift Ford Escort bleef steken op zo’n 14.000 stuks per jaar. Pas bij de komst van de in 1995 nog een keer grondig herziene Mk5 (die als Mk6 werd gelabeld) leefden de verkopen twee jaar achter elkaar wat op tot net boven de 15.000 stuks op jaarbasis. Al met al bleef de laatste Escort dus toch een beetje een teleurstelling voor Ford, dat met de eerste Focus pas écht flink schoon schip maakte.

Vernieuwde Volkswagen Golf krijgt enorm infotainmentscherm

Volkswagen trok in oktober 2019 het doek van de huidige achtste generatie Golf. Over een kleine maand is de Volkswagen Golf dus drie jaar oud en dat betekent dat het niet lang meer zal duren voordat we meer van de vernieuwde Golf te zien krijgen. Op deze spionagefoto’s zien we een wit testexemplaar van de aangescherpte Golf, al is er van uiterlijke aanpassingen nog geen sprake. Zeer waarschijnlijk wordt de concurrent van auto’s als de Ford Focus, Peugeot 308 en Opel Astra wel op optisch vlak aangepakt, al kunnen we je vooralsnog alleen laten zien wat er in het binnenste van de auto gaat veranderen.
Het infotainmentscherm is duidelijk groter dan dat van welke andere Golf dan ook.
Onze fotograaf wist de lens van zijn camera namelijk op het interieur van deze witte Golf te richten, met een aantal interessante foto’s als resultaat. In het met kabeltjes, snoertjes, draadjes en schakelunits afgeladen interieur van dit prototype is namelijk te zien dat de Volkswagen Golf een aanzienlijk groter infotainmentscherm krijgt. Net als de huidige schermen waarmee de Golf is te krijgen staat het nieuwe exemplaar midden op het dashboard. Wel is het aanzienlijk groter dan de tot 10-inch exemplaren die je nu van de Golf kent.
De huidige Volkswagen Golf heeft centraal op het dashboard een tot 10-inch groot scherm.
Wat Volkswagen verder voor de Golf allemaal in petto heeft wordt ongetwijfeld de komende maanden duidelijk, we verwachten namelijk dat het testwerk met de gefacelifte Golf alleen maar uitgebreid zal worden, met concretere prototypes op de weg als logisch gevolg.

Vanafprijs BMW XM: ruim 175.000 euro

Met de XM heeft BMW een bijzonder model neergezet. In de eerste plaats onderscheid de XM zich op designvlak van nagenoeg elke andere auto van het merk, maar dat is niet de enige interessante eigenschap van de SUV. De BMW XM is namelijk altijd een volwaardig M-model en dus is hij tot de tanden toe bewapend met motorisch geweld. Nu is ook bekend wat de BMW XM moet gaan kosten.
BMW vraagt minimaal €175.142 voor de XM en komt in de lente van 2023 op de Nederlandse markt. Voor je ruime 175 mille krijg je een 5,11 meter lang agressief ogende gigant die slechts iets korter is dan een X7, maar wel een kleine 20 centimeter langer is dan de X5. De M Hybrid geheten aandrijflijn is minstens zo indrukwekkend als het voorkomen van de SUV. Hij heeft namelijk een 489 pk sterke 4.4 V8 met twee turbo’s die samenwerkt met een 197 pk sterke elektromotor. Het systeemvermogen: 653 pk en 800 Nm koppel, voldoende om in de BMW XM in 4,3 seconden aan een snelheid van 100 km/h te helpen. Dankzij de 25,7 kWh accu kun je er ook nog eens 82 tot 88 kilometer elektrisch mee rijden.
Vind je ruim 650 pk niet genoeg? Wacht dan nog even. De BMW XM komt in de herfst van volgend jaar namelijk ook als Label Red op de markt. In die extra potente versie spuugt de 4.4 V8 585 pk en 750 Nm uit. Samen met de bekende 197 pk sterke elektromotor levert dat de XM Label Red een systeemvermogen op van 748 pk en 1.000 Nm. De prijs van deze versie is nog niet bekend.
Om de vanafprijs van ruim €175.000 in perspectief te zetten: de BMW X7 kost als 530 pk sterke M60i €181.351. Voor de 600 pk sterke X6 M betaal je minimaal €206.490. Kleiner en minder vermogen, maar door de afwezigheid van een plug-in hybride aandrijflijn wordt die X6 M dus duidelijk harder gebeten door het bpm-monster.

Generated by Feedzy