'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand'

Het huidige kabinet heeft als doel gesteld dat per 2030 betalen naar gebruik wordt ingevoerd, ofwel rekeningrijden. Dit kan volgens een berekening van de vakbond CNV miljoenen mensen honderden euro’s per maand meer gaan kosten. “Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier niet de torenhoge rekening voor betalen”, stelt voorzitter Piet Fortuin. De tarieven voor rekeningrijden zijn nog niet duidelijk. Volgens CNV komt “binnenkort” het volledige wetsvoorstel uit. “Wie een gemiddelde auto rijdt, betaalt al snel €300 per maand extra aan brandstofkosten”, denkt de vakbond. “Hoe hoger de CO2-ambitie van het kabinet, hoe meer werkenden bijbetalen.”
De vakbond pleit dan ook voor een compensatie voor werknemers, in de vorm van een extra belastingvrije vergoeding van rond de 30 cent per kilometer die de werkgever kan uitkeren. “De werkgever profiteert hier ook van: werknemers wisselen hierdoor minder snel van baan”, vindt Fortuin. “Daarnaast voorkomt het dat mensen overlopen naar een andere sector waar ze minder hoeven te reizen of meer thuis kunnen werken. In de zorg bijvoorbeeld, kunnen we niemand missen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy