Nedcar-medewerkers weigeren bod VDL, meer stakingen op komst

De vakbonden bespraken donderdag bij twee massaal bezochte ledenvergaderingen een bod dat de directie van VDL afgelopen maandag deed. De medewerkers van Nedcar vinden dit bod ver onder de maat. “We gaan vrijdag acties voorbereiden, zodat we begin volgende week kunnen gaan staken”, aldus de woordvoerder van FNV. “De geest is uit de fles. Er is hier veel emotie en boosheid bij de mensen. De mensen verliezen baan en levensgeluk. Dat speelt enorm. De beëindigingsvergoeding die VDL hen aanbiedt, is veel te laag.”
Enkele weken geleden was er ook een wilde staking die twee dagen duurde, uiteindelijk gevolgd door een rgeorganiseerde vierdaagse staking. Daarna kwamen de partijen nieuwe onderhandelingen overeen, die maandag begonnen. Het resultaat daarvan schoot de medewerkers van de fabriek in het verkeerde keelgat. De bonden willen een verbeterd sociaal plan in de aanloop naar de verwachte massaontslagen, omdat het productiecontract met BMW begin volgend jaar afloopt en er nog geen opvolger is gevonden.
VDL vindt afwijzing ‘onbegrijpelijk’
VDL keurt het staken af, laat het bedrijf in een reactie weten. “Staken helpt onze medewerkers én VDL Nedcar niet. Staken maakt de toekomst van VDL Nedcar zeer onzeker. Staken achten wij dan ook onverstandig”, aldus een woordvoerder van het Eindhovense bedrijf. VDL weigert toe te geven aan de druk. “Wij vinden deze ‘nee’ onbegrijpelijk. We hebben geen enkele intentie om ons voorstel aan te passen. We hebben voor iedereen een meer dan redelijk én fatsoenlijk sociaal vangnet geregeld, meer dan het dubbele van het wettelijke. Aan dat sociaal plan hebben we ook nog een persoonlijke bonus (van €7.500) toegevoegd, die we Finish With Pride hebben genoemd, mits we netjes alle auto’s produceren die we met BMW hebben afgesproken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy