Praktijkverbruik Opel Grandland (X): hoe zuinig is Opel-SUV?

Het is niet voor het eerst dat deze 1,2-liter driecilinder turbomotor in deze rubriek zijn opwachting maakt, al gaat het meestal om de minder krachtige varianten. Hoewel de Grandland X ook verkrijgbaar was met 1,6-liter turbomotor vind je die na de facelift alleen nog in de plug-in hybride-varianten. In de AutoWeek Verbruiksmonitor zien we vrijwel alleen maar 1,2-liters. Dat treft: die cijfers zijn immers ook nog van toepassing op de nu nieuw geleverde Grandland.
Verbruik Opel Grandland 1.2 Turbo 130 pk
De 1,2-liter PureTech, die bij Opel overigens gewoon ‘Turbo’ heet, levert in de Grandland altijd 130 pk. Gemiddeld verbruiken de twaalf eigenaren die hun bonnetjes invoeren daarmee 1 op 13,9 (7,3 l/100 km). De ondergrens wordt bepaald door de bestuurder van een Grandland X Business Executive uit 2019, die 19.254 km aflegde met een gemiddeld verbruik van precies 1 op 12 (8,3 l/100 km). Bij meerdere tankbeurten geeft hij als verklaring: ‘door Duitsland, vol beladen’. 
De zuinigste Grandland X presteert aanzienlijk beter. De bestuurder van deze Ultimate-uitvoering uit 2018 noteerde gedurende twintig maanden en 51.323 kilometer een gemiddeld verbruik van 1 op 16,6 (6 l/100 km). Deze bestuurder geeft aan met name op de snelweg te rijden en vermeldt bij elke tankbeurt de gemiddeld gereden snelheid. Deze ligt meestal tussen de 70 en 80 km/h, wat duidt op veel snelweggebruik en waarschijnlijk vooral 100 km/h op de snelheidsmeter.
Of je 1 op 13,9 voor deze auto-motorcombinatie gunstig vindt, mag je zelf bepalen. Om het in perspectief te zetten: met een Ford Kuga 1.5 EcoBoost 150 pk scoren bestuurders gemiddeld 1 op 12,5, terwijl de hybride Kia Sportage beide modellen eenvoudig achter zich laat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy