Zo wil Frankrijk zijn EV-subsidie weghouden bij China

In Frankrijk geldt een subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische auto’s met een aanschafprijs van onder de €47.000, maar als het aan Emmanuel Macron ligt, komen daar vanaf volgend jaar nog een paar criteria bij. De Franse president wil voorkomen dat een te groot deel van het Franse belastinggeld wegstroomt naar landen als China, waar nu eenmaal steeds meer relatief betaalbare EV’s vandaan komen. Simpelweg de subsidie voor bijvoorbeeld Chinese auto’s afschaffen is daarbij ongewenst in verband met de vrijehandelsprincipes, maar er is een andere manier om in Europa geproduceerde auto’s voorrang te geven.
Dat meent Macron, althans. Nog vóór 2024 wil Frankrijk een plan concretiseren waarbij er alleen sprake is van aanschafsubsidies voor elektrische auto’s die tijdens hun productieproces een niet te grote ecologische voetafdruk achterlaten. Omdat de Chinese auto-industrie nog veelal op ‘grijze’ energie draait (uit steenkool, bijvoorbeeld), zouden kopers van de meeste auto’s uit dat land niet voor de subsidie in aanmerking komen.
Groene industrie op eigen continent
Macron wil voorkomen dat Europees belastinggeld de industrialisatie in verre landen aanwakkert en investeert liever op eigen continent in duurzamere productieketens voor accu’s en auto’s; iets dat door deze regeling gestimuleerd moet worden. De president wil overigens niet alleen dat de verduurzaming en groei van de Europese auto-industrie gestimuleerd wordt, maar ook dat soortgelijke processen in gang worden gezet op andere fronten.
Zo wil Frankrijk vanaf 1 juli 2024 rekening houden met de herkomst van de middelen die nodig zijn voor de energietransitie, en dus ook oog hebben voor de ecologische voetafdruk van zaken als windmolens en warmtepompen – en voor het land van herkomst ervan. Het land stopt dan met aanbestedingen voor (duurzaamheids-)projecten die gebruikmaken van ‘niet-duurzame’ middelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy