Opladen tijdens rijden op de snelweg? Vanaf 2025 kan het in Zweden

Euronews meldt dat er in 2025 snelwegen worden aangelegd waar elektrische voertuigen tijdens het rijden opgeladen kunnen worden. Het gaat om de snelweg E20 die logistieke knooppunten tussen Hallsberg en Örebro met elkaar verbindt. Welke technologie voor de ‘geëlektrificeerde snelweg’ gebruikt gaat worden, staat nog niet vast. Er kan onder meer gekozen worden voor een inductiesysteem, maar ook voor een systeem waarbij voertuigen – met name vrachtverkeer – hun stroom putten uit stroomleidingen boven de snelweg.
Het stuk snelweg lijkt voornamelijk voor vrachtverkeer interessant, maar biedt in de toekomst eventueel ook voor elektrische personenauto’s mogelijkheden. Trafikverket, het Zweedse Transport Bureau, is jaren geleden al begonnen met de eerste praktijktests met snelwegen waar elektrische voertuigen tijdens het rijden geladen kunnen worden.
Het Zweedse Transport Bureau (Trafikverket) startte in 2018 al een proefproject waarbij elektrische voertuigen via een elektrische ‘rail’ in de weg opgeladen konden worden. In 2020 legde Trafikverket al een ‘inductiebaan’ aan voor vrachtverkeer in Visby. Volgens Euronews heeft Zweden plannen om omstreeks 2045 zo’n 3.000 kilometer ‘geëlektrificeerde snelweg’ in het land wil hebben. Zweden werkt op dit vlak onder meer samen met Duitsland en Frankrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy