Verkoop elektrische auto's ook dit jaar naar recordhoogte

In 2022 zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s verkocht en dit jaar neemt dat aantal met 35 procent toe tot maar liefst 14 miljoen. Dat zijn niet onze woorden, maar die van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jaarlijkse Global Electric Vehicle Outlook. Volgens het IEA was grofweg 14 procent van alle vorig jaar verkochte auto’s een EV. Het IEA verwacht dat dat percentage dit jaar toeneemt tot 18 procent.
“De opkomst van de elektrische auto heeft enorme gevolgen voor de internationale vraag naar olie. […] Tegen 2030 zullen elektrische auto’s de dagelijkse vraag naar olie met minstens 5 miljoen vaten hebben teruggebracht,” schrijft uitvoerend directeur van IEA Faith Birol in een verklaring. Het IEA constateert dat EV’s vooral in China, Europa en in de Verenigde Staten worden verkocht. De Chinese markt is daarbij koploper. Grofweg 60 procent van alle wereldwijd verkochte elektrische auto’s wordt in China verkocht. Van alle elektrische auto’s die nu rondrijden, maakt meer dan de helft in China zijn kilometers. In Europa nam de EV-verkoop volgens IEA vorig jaar met 15 procent toe en in de Verenigde Staten met 55 procent.
Zijn er wel genoeg batterijen voor al die EV’s? Volgens het IEA wel. De huidige en gepland staande batterijfabrieken zijn volgens IEA in ieder geval tot 2030 ‘meer dan toereikend’. Wel zegt IEA dat China met afstand koning accuproductie is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy