'Marginaal deel auto's voldoet in 2035 aan strengste uitstooteisen'
Nu de wetgeving per 2035 in kannen en kruiken is, gaat er weer meer aandacht uit naar wat er vóór die tijd gaat gebeuren met de uitstoot van nieuwe auto’s. De door sommige partijen zo gevreesde Euro 7-uitstooteisen komen opnieuw onder vuur te liggen, niet voor het eerst vanuit de ACEA (European Automobile Manufacturers Association). De ACEA stelde eerder al dat Euro 7 ‘funest is voor de Europese auto-industrie’ en dat het effect ervan op het milieu tegelijkertijd maar klein zou zijn. Nu stelt de ACEA dat de Euro 7-auto’s bovendien toch maar een zeer beperkt onderdeel van het totale wagenpark zullen vormen, wat de investeringen die ervoor nodig zijn volgens de ACEA nog minder rechtvaardigen.
De ACEA schat dat in 2035, het jaar waarin nieuwe brandstofauto’s grotendeels uit de showroom verdwijnen, slechts zo’n 10 procent van alle auto’s in de EU een Euro 7-brandstofmotor aan boord heeft. In de jaren erna loopt dat percentage logischerwijs verder af. Volgens de ACEA illustreert dat hoe weinig zin het heeft, terwijl het wel hogere kosten met zich meebrengt. “Ondanks minimale milieuvoordelen zouden de Euro 7-normen aanzienlijke gevolgen hebben voor de investeringen van consumenten en fabrikanten in emissievrije technologieën. Volgens schattingen van sommige fabrikanten zou de gemiddelde consumentenprijs van een nieuwe auto bijvoorbeeld met €2.000 kunnen stijgen, wat extra financiële druk zou leggen op Europese consumenten die al worstelen met hoge energiekosten en inflatiedruk.”
(Bron: ACEA)
Brandstofmotor in 2050
Verder is het opvallend om te zien hoe de ACEA verder de verdeling van uitstootvrije auto’s en auto’s met brandstofmotor in het totale wagenpark inschat. Zo rond 2035 zou die verdeling al zo’n beetje 50/50 zijn. In 2050 zouden auto’s met brandstofmotor nog slechts 7,6 procent van het EU-wagenpark beslaan. Het gaat dan om 25,9 miljoen auto’s, waarvan 9,9 miljoen met een Euro 7-motor, 9,5 miljoen met een Euro 6-motor en 6,5 miljoen met oudere motoren.