Dit is de Volkswagen ID7: elektrische tegenhanger van de Passat

Na onze eerste rijervaringen met een gecamoufleerd prototype van de Volkswagen ID7 hebben we de elektrische tegenhanger van de Passat nu ook gezien zonder stickers en weten we meer details. Simpel voorgesteld zou je de ID7 met zijn lage Cw-waarde van 0,23 een langgerekte ID5 kunnen noemen. Langer gerekt zelfs dan de toch al niet kleine Passat. De 2,97 metende wielbasis van de ID7 is maar liefst 18 centimeter langer dan die van de Passat. Die Passat is er alleen nog als stationcar. Bij de ID7 zal er juist wel weer keuze zijn uit twee carrosserievarianten. In eerste instantie komt de ID7 als liftback, de hele langgerekte achterkant gaat bij het openen van de kofferbak omhoog. Volgens een woordvoerder volgt later een stationwagon.
Highlights Volkswagen ID7

Als hatchback en als stationcar
Komt nog dit jaar
Groter dan Passat

Glazen plafond
Volkswagen biedt de ID7 tegen meerprijs aan met een panoramisch zonnedak voorzien van ‘intelligent glas’. Dit glas wordt na een spraakcommando of met een druk op de knop transparant of juist melkwit. In het glas zit namelijk een polymeerlaag met vloeibare kristallen. Een elektrische spanning zorgt dat de kristallen zich zo opstellen dat het glas transparant lijkt, omgekeerd wordt het glas wit wanneer de spanning er weer af gaat.
De Volkswagen ID7 kan autonoom inparkeren.
Autonoom inparkeren
Naast een slim dak heb je in de ID7 al dan niet standaard een hele reeks intelligente hulpsystemen tot je beschikking. Zo kan de auto continu de ritgegevens van de laatst gereden 50 meter opslaan en aan het eind van de rit dus ook de parkeersituatie. Op basis van deze gegevens plus de locatie kan de auto de volgende keer zelfstandig de parkeermanoeuvre uitvoeren, bijvoorbeeld je erf op en je smalle carport in. Je hoeft er dan alleen maar bij te staan kijken. Over een afstand van maximaal 25 meter kan de auto de volgende keer trouwens ook weer uitparkeren.
Op basis van zwermdata kan de Volkswagen ID7 zelfstandig inhalen.
Zwermdata
Op basis van verkeersborden, gegevens van het navigatiesysteem en de afstand tot de auto voor je kan de ID7 de snelheid van de cruisecontrol aangepassen. Dat kennen we al. Nieuw is dat daar nu ook zwermdata aan toegevoegd kan worden, dat zijn gegevens van andere auto’s die elders op je route rijden. Op basis van die zwermdata kan al eerder het tempo bijgesteld worden, zulks ter verhoging van het comfort. En met de zwermdata van de auto’s rond jouw ID7 kan de auto aangeven dat er ingehaald c.q. van rijbaan gewisseld kan worden. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is een bevestiging geven middels een tik tegen de richtingaanwijzer. Kortom, wanneer we Volkswagen mogen geloven wordt de wereld er met de komst van de ID7 weer een stukje slimmer op.
Op een volle accu moet de Volkswagen ID7 700 km ver komen.
Tot 700 kilometer
De elektrische hatchback is 4,96 meter lang, 1,86 meter breed en 1,54 meter hoog. Dat zijn in alle richtingen meer centimeters dan de Passat. Voor de aandrijving heeft Volkswagen een compleet nieuwe elektromotor ontwikkeld. Om binnen het modulaire platform te passen dat Volkswagen voor zijn elektrische ID-familie gebruikt, zijn de buitenafmetingen van de elektromotor nagenoeg gelijk aan de motoren achterin de andere familieleden. De motor in de ID7 is echter een stuk krachtiger, hij piekt bij 286 pk in plaats van 204 pk. Dit wordt bereikt met sterkere magneten in de rotor. Voor een beter magneetveld staan die magneten in de rotor ook net even iets gunstiger opgesteld. Verder is het aantal statorwindingen vergroot en hebben die samen een grotere doorsnede voor een krachtiger magneetveld. Alles lijkt uit de kast gehaald om de prestaties op te voeren. Om oververhitting te voorkomen is de motor in de buitenmantel voorzien van waterkoeling terwijl de rotor inwendig met olie wordt gekoeld. Naast de prestaties is ook het rendement gestegen, afhankelijk van de omstandigheden bijna 40 procent. Dat laatste komt direct de actieradius ten goede. Met een netto accucapaciteit van 77 kWh moet de ID7 Pro volgens WLTP 615 km ver komen terwijl de later te introduceren ID7 Pro S met een netto accucapaciteit van 86 kWh tegen de 700 km moet kunnen halen.
Volkswagen geeft de ID7 een keurig afgewerkt interieur.
Uit Emden
Voor de productie van elektrische auto’s heeft Volkswagen meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de fabriek in Emden (net over de grens bij Delfzijl), waar nu nog de Passat gebouwd wordt. De ID4 wordt hier al gebouwd en vanaf half juni komt daar ook de ID7 vandaan, en niet alleen voor de Europese markt. Volgend jaar bouwt Emden ze ook voor Amerika. Voor de Chinese markt zal de ID7 in de Volksrepubliek zelf gebouwd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy