Ford mag 'handsfree' autonoom rijden in Verenigd Koninkrijk

Britse automobilisten kunnen semi-autonoom rijden (niveau 2) met Ford BlueCruise. Ford heeft toestemming gekregen van het Verenigd Koninkrijk om de dienst aan te bieden. Dat maakt het voor eigenaren van een Ford Mustang Mach-E van modeljaar 2023 mogelijk om op Britse snelwegen het stuur uit handen te geven.
In tegenstelling tot de (ook in Nederland) al breed beschikbare rijhulpsystemen waarbij de auto stuurt maar je nog wel een hand aan het stuur moet houden, mag je bij BlueCruise het stuur helemaal loslaten. Wel houdt de auto met een infraroodcamera in de gaten of je je blik op de weg houdt en volgt er een waarschuwing als je dat niet doet. Blijf je wegkijken, dan remt de auto na enkele hoorbare waarschuwingen af terwijl hij wel zelf blijft sturen. BlueCruise werkt overigens alleen op goedgekeurde snelwegen (3.700 km in het Verenigd Koninkrijk) en de bestuurder krijgt in het instrumentarium een signaal als het beschikbaar is. Een stukje voor het verlaten van een BlueCruise-zone volgt opnieuw een waarschuwing en moet je het stuur weer ter hand nemen.
Het systeem komt via een over-the-air-update beschikbaar voor de genoemde Mustangs Mach-E en is aanvankelijk nog kosteloos, maar na 90 dagen verandert het in een maandabonnement à 18 pond per maand. Ford zegt te verwachten dat BlueCruise op den duur in meer Europese landen wordt toegestaan en in meer modellen verkrijgbaar zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy