Toyota Vitz is nieuwe nuchtere stadsauto

Er gaat op AutoWeek geen week voorbij waarin we niet ver over de grens kijken naar wat zich daar op automobiel vlak allemaal afspeelt. Vandaag zakken we af naar Zuid-Afrika waar Toyota een nieuwe compacte hatchback heeft gepresenteerd die luistert naar de ietwat verwarrende naam ‘Vitz’. Voorheen plakte Toyota modelnaam Vitz in thuisland Japan namelijk op de eerste drie generaties van het model dat wij in Europa als Yaris kennen. Met de komst van de huidige vierde generatie Yaris in 2019 heet het model ook in Japan ‘Yaris’, met als gevolg dat Toyota de Vitz-aanduiding beschikbaar heeft voor een ander model. Die naam eindigt nu op bips van een kleine stadsauto die in feite helemaal geen Toyota is.
De nieuwe Toyota Vitz die nu op de Zuid-Afrikaanse markt komt, is namelijk de nieuwe (Martuti) Suzuki Celerio waar Toyota zijn eigen beeldmerken op heeft geplakt. De nieuwe Toyota Vitz is de zoveelste auto die Suzuki en Toyota samen delen. Zo is de Suzuki Baleno er als Toyota Glanza en Starlet, de Toyota Belta een Suzuki Ciaz en de Toyota Urban Cruiser Hyryder een Suzuki Grand Vitara. Ook zijn er modellen van Suzuki geleend van Toyota. Zo is de Suzuki Landy in feite een Toyota Noah en zijn de in Nederland verkrijgbare Suzuki Across en Swace achtereenvolgens een Toyota RAV4 en Toyota Corolla Touring Sports.
Terug naar de Vitz. Net als de Suzuki Celerio heeft de Toyota Vitz een 67 pk en 89 Nm sterke 1.0 driecilinder die aan een handgeschakelde vijfbak en aan gerobotiseerde handbak met evenveel verzetten valt te knopen. Met deze 1.0 haalt de Vitz een snelheid van tot 160 km/h. Het gemiddeld verbruik bedraagt 4,2-4,4 l/100 km. Met een capaciteit van 295 liter is de bagageruimte van de Vitz bepaald niet verkeerd. Ter vergelijking: de Toyota Yaris lust 286 liter. Handbediende airco is standaard evenals parkeersensoren achter. Veel meer heeft de instapsmaak logischerwijs niet te bieden. Elektrisch bedienbare ruiten, een verstelbare stuurkolom en een radio met schermpje zijn optioneel.
De Toyota Vitz kost in Zuid-Afrika omgerekend €9.470 en is daarmee goedkoper dan het daarna voordeligste model van het merk: de €10.270 kostende Agya.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy