Kamermeerderheid voor kastje in auto bij notoire verkeersovertreder

Het idee om veelplegers blijvend te monitoren werd afgelopen najaar al geopperd door het Fonds Slachtofferhulp. Nu schaart de Tweede Kamer zich erachter. Met een controleapparaat kan het rijgedrag in de gaten worden gehouden. De rechter kan beslissen wie in aanmerking komt voor zo’n kastje, meldt RTL Nieuws. Het plan kwam tot stand met steun van het Centraal Bureau Rijexamens (CBR) en kan ervoor zorgen dat ‘verkeershufters’ direct hun rijbewijs moeten inleveren wanneer ze de fout in gaan.
Het kastje is nu in ontwikkeling. Deze zomer begint een proef waarbij twintig chauffeurs drie maanden met het apparaat rondrijden. Het kastje functioneert als rijslot om de auto te ontgrendelen en registreert de snelheid en de verkeersovertredingen. Ministers Harbers (Verkeer) en Yeşilgöz (Justitie) hebben al laten doorschemeren het plan te willen uitvoeren.
Volgens directeur van het Fonds Slachtofferhulp Ineke Sybesma, gaat het bij ernstige incidenten vaak om een kleine groep daders die vaak opnieuw de fout ingaat. “Het is belangrijk om verkeersdeelnemers te beschermen tegen dit soort chauffeurs”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Het Fonds hoopt met deze maatregel het aantal verkeersdoden met een kwart terug te dringen. Dat betekent concreet zo’n 150 doden per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy