Suzuki Wagon R valt door de mand bij crashtest

Zo af en toe komen er ver bij ons vandaan opmerkelijke crashtestresultaten naar buiten. Zo ook nu, want Global NCAP heeft onder meer de in India razend populaire en onlangs gefacelifte Maruti Suzuki Wagon R aan gort gereden. De facelift gaf reden om de auto nog eens aan een botsproef te onderwerpen, alleen helaas voor Suzuki is de Wagon R er minder florissant doorheen gelopen dan eerder.
De Wagon R krijgt slechts één ster. Dat is voor volwassen inzittenden, bij kinderen wordt er helemaal geen ster uitgedeeld. Dat komt niet zo zeer door wat er met de koets gebeurt, maar meer door de veiligheidsvoorzieningen. De Wagon R heeft namelijk geen driepuntsgordels (ook niet voorin), geen Isofix en het is niet mogelijk om de passagiersairbag uit te zetten voor als er een kind op de bijrijdersstoel zit.
Wat Global NCAP ook niet aanstaat, is dat binnenkort zes airbags verplicht worden in India, maar Maruti Suzuki dit op de Wagon R nog niet aanbiedt. Ook op de andere gebotste Maruti Suzuki, de Alto K10, is dat niet leverbaar. Die scoort overigens wel ietsje beter dan de Wagon R en krijgt twee sterren voor de volwassen inzittenden en – net als de Wagon R – nul sterren voor kinderen. De voorzitter van de Towards Zero Foundation van de FIA becommentarieert deze resultaten tegenover Global NCAP. Hij windt er geen doekjes om: “Het voortdurende falen van Maruti Suzuki is onvergeeflijk en onaanvaardbaar. De cultuur bij het bedrijf moet veranderen om de veiligheid van de klanten voorop te stellen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy