Inspectie: 'Sommige wielen voldoen niet aan goedkeuringseisen'

Er zijn op de Nederlandse markt autowielen verkrijgbaar die onvoldoende sterk zijn om aan de Europese goedkeuringseisen te voldoen en daardoor een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport na een drietal tests met wielen (die onder meerdere automodellen passen) uit het goedkopere marktsegment. Uit die tests blijkt dat zes van de negen geteste wielen niet bestand zijn tegen de krachten die door het gros van de auto’s doorstaan dienen te worden.
Die tests moeten succesvol afgelegd worden voor goedkeuring volgens het VN/ECE-reglement nr. 124 van de Europese Unie, maar een groot deel van de geteste wielen ontvangt die goedkeuring dus niet. Dat betekent dat er een te groot risico is op barsten of breken van de wielen bij (langdurige) zwaardere belasting, met alle mogelijke gevolgen van dien. Het simpelweg van de markt verbannen van dat lichtmetaal is echter onmogelijk; daarvoor is de Wegenverkeerswet 1994 – van toepassing voor producten op de Nederlandse markt – ontoereikend.
Wetswijziging is nodig
Om wielen met onvoldoende stevigheid te kunnen weren van de markt, dient die wet volgens de Inspectie aangepast te worden. Dat wordt vandaag aangekaart bij de Tweede Kamer. Die mag zich de komende tijd gaan buigen over het aanpassen van de wetgeving, zodat onvoldoende draagkrachtige wielen in de toekomst niet meer te koop zijn. Tot die tijd is het devies: schaf je een setje (goedkope) velgen aan, controleer dan zelf of ze aan de juiste typegoedkeuringen voldoen.
De trend om steeds grotere (en vaak niet-originele) wielen te monteren, kwam op AutoWeek.nl al eerder uitgebreid aan bod. Ook in dat artikel stellen experts dat er heel wat kaf tussen het koren zit.
Afbeelding boven artikel: een deel van de door de inspectie geteste wielen. Bron: inspectie Leefomgeving en Transport. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy