RAI Vereniging niet te spreken over voorgestelde bpm-verhoging

Het voorstel in kwestie liegt er niet om. In het rapport ‘Scherpe doelen, scherpe keuzes’ doet het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Klimaat de nodige scherpe voorstellen. Eén van de opvallendste daarvan is de verhoging van de bpm, de belasting op nieuwe auto’s die geheel op de CO2-uitstoot is gebaseerd. Voor elektrische auto’s wordt daarom helemaal geen bpm betaald. Volgens het IBO-rapport zijn elektrische auto’s desondanks duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor. Om dat op te lossen zouden laatstgenoemden flink duurder moeten worden gemaakt, door de bpm te verhogen ‘naar gemiddeld het oude niveau 2010’. Dat is het jaar waarin de CO2-uitstoot als basis werd ingevoerd, daarvóór gold een vast percentage van zo’n 45 procent (!) van de nieuwwaarde.
RAI Vereniging is, nauwelijks een verrassing, niet blij met dat voorstel. Sectievoorzitter Personenauto’s en Lichte Bedrijfswagens Huub Dubbelman: “Naast voeding, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg is gemakkelijk bereikbare en betaalbare mobiliteit voor iedereen een basisbehoefte. Als het kabinet kiest voor het beboeten van auto’s met een verbrandingsmotor en tegelijkertijd elektrische voertuigen niet stimuleert, wordt autorijden voor veel mensen onbetaalbaar.”
Volgens RAI Vereniging zou zo’n hogere aanschafbelasting bovendien contraproductief werken, omdat het ook relatief schone en zuinige auto’s onbetaalbaar zou maken. Automobilisten zouden volgens RAI bovendien langer doorrijden in hun oudere auto in plaats van in een nieuwere en schonere brandstofauto (of hybride, red.) te stappen. Ook mist de Vereniging een stimuleringsoptie. Zo’n stimulans zou er immers juist voor zorgen dat de gewenste ‘CO2-vrije’ auto’s aantrekkelijker worden, in plaats van het alternatief minder aantrekkelijk te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy