Klimaatvoordelen van biobrandstof 'twijfelachtig'

De politieke rel rond het verbod op de verkoop van nieuwe auto’s die CO2 uitstoten per 2035 in de Europese Unie is nog niet opgelost. Als er met ingang van 2035 wel enkel nog ‘CO2-vrije’ auto’s worden verkocht, betekent dat zeker niet dat je geen benzine meer in je eerder gekochte auto kunt gooien. Biobrandstoffen worden wel eens aangehaald als alternatief, al dan niet gemengd met reguliere benzine. Maar ontwikkelingsorganisatiee Oxfam en milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) zijn daar niet over te spreken.
Volgens de organisaties kan het land voor het verbouwen van gewassen waarvan biobrandstoffen worden gemaakt beter voor voedelproductie tot inzet komen. De huidige hoeveelheid land die in Europa voor de productie van deze gewassen wordt gebruikt, kan volgens de organisatie tot 120 miljoen mensen per dag van voedsel voorzien. Oxfam en T&E baseren zich hierbij op onderzoek van het Duitse IFEU. Het zou volgens het Duitse onderzoek gaan om in totaal 9,6 miljoen hectare, wat bijna gelijk zou zijn aan het oppervlak van Ierland.
Oxfam en T&E zeggen verder dat het genoemde land, behalve voor voedselproductie, ook voor het opwekken van energie via zonnepanelen kan worden gebruikt. Volgens de organisaties kun je op slechts 2,5 procent van het oppervlak met behulp van zonnepanelen net zoveel energie opwekken als de totale hoeveelheid energie die biobrandstofgewassen opleveren. Oxfam en T&E noemen de klimaatvoordelen van biobrandstoffen twijfelachtig. Daar komt bij dat het gebruikte land ‘in natuurlijke staat’ jaarlijks tot 65 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer kan absorberen, volgens de organisaties is dat “twee keer zoveel als de officieel gerapporteerde netto CO2-besparing van biobrandstoffen ter vervanging van fossiele brandstoffen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy