Nieuw elektrische Mini heet Cooper, tot ruim 450 kilometer bereik

Mini heeft onder meer een volledig nieuwe generatie Countryman in de ontwikkelingskamers staan. Die nieuwe Mini Countryman komt niet alleen met verbrandingsmotoren beschikbaar, maar voor het eerst ook met elektrische aandrijflijnen. Volgens het Engelse Autocar – dat tijdens een Mini-evenement de nodige informatie heeft verzameld – komt die nieuwe Mini Countryman in februari volgend jaar op de markt. Maar er zit meer in het vat. We weten al dat Mini een puur elektrische compacte cross-over in het vat heeft zitten: de Aceman. Die productieversie van de Concept Aceman staat voor begin 2025 op de rol, zo schrijft Autocar. We weten ook al dat Mini een nieuwe generatie van zijn drie- en vijfdeurs Hatchback in de pijplijn heeft zitten en ook daar weet Autocar interessant nieuws over te melden.
De huidige Mini Electric.
Net als bij de huidige driedeurs Mini Hatchback komt er ook van het nieuwe model een volledig elektrische variant. Die staat volgens Autocar gepland voor mei 2024. Enkele maanden later volgen de versies met verbrandingsmotoren. De generatiewissel van de Mini Hatchback gaat hand in hand met een naamswijziging. Zo gaat de Mini Hatchback straks altijd als Mini Cooper door het leven. Daarmee wordt Cooper dus écht een modelnaam in plaats van een in verschillende vormen toegepaste versienaam (Cooper, Cooper S etc.)
De nieuwe Mini Cooper krijgt een langere wielbasis dan het huidige model, maar wordt ongeveer net zo lang als de huidige driedeurs Mini die zich uitstrekt over een afstand van 3,82 meter. Dat betekent: kortere overhangen. Ook komt de Mini Cooper beschikbaar als vijfdeurs en als Cabrio, al komt de vijfdeursversie enkel beschikbaar met verbrandingsmotoren. Voor een elektrische compacte vijfdeurs heeft Mini straks immers de Aceman. En de elektrische kleine Mini’s dan? Daar kun je bredere inzetbaarheid van verwachten dan van de huidige Mini Electric/Cooper SE.
Het huidige model komt tot 234 kilometer ver op een volle 32,6 kWh accu. De nieuwe elektrische driedeurs Mini Cooper ‘EV’ zou minstens 385 kilometer ver moeten komen op een vol accupakket. Volgens Autocar komen er zelfs versies die een tweemaal zo grote actieradius krijgen als het huidige model. Dat zou betekenen dat er zelfs varianten komen met een bereik van ruim 470 kilometer. De elektromotor zou net als in het huidig model 184 pk sterk zijn, al moet er ook een 218 pk sterke versie komen. Volgens Autocar werkt Mini zelfs aan een extra potente elektrische Mini Cooper JCW (John Cooper Works).
De elektrische Mini Cooper komt straks uit China. De versies met verbrandingsmotoren worden in het Engelse Oxford gebouwd. Op deze foto’s is de nieuwe Mini Cooper al behoorlijk goed zonder plakkers te zien. Vanaf 2030 verkoopt Mini alleen nog nieuwe elektrische auto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy