'Occasionkoper heeft behoefte aan meer compacte elektrische auto's'

De verkoop van nieuwe elektrische auto’s in Nederland zet nog niet echt zoden aan de dijk als het aankomt op het verduurzamen van ons wagenpark. Het KiM becijfert dat er in de afgelopen drie jaar gemiddeld zo’n 70.000 elektrische auto’s bij zijn gekomen in het Nederlandse wagenpark, maar het moeten er 450.000 per jaar zijn om in 20 jaar tijd het hele wagenpark te vervangen. De instroom moet dus omhoog, ook om de occasionkoper beter te bedienen.
Volgens het KiM zijn er namelijk niet alleen nog relatief weinig tweedehands elektrische auto’s (328.000), maar bovendien sluiten die ook niet voldoende aan bij de vraag van de occasionkoper. Ze zijn nog relatief jong (4 jaar gemiddeld) en mede daardoor voor heel wat occasionkopers logischerwijs nog te duur, al is dat niet het grote struikelblok dat het KiM aandraagt. Het instituut zegt namelijk dat er te weinig elektrische occasions zijn in de segmenten waarin de Nederlandse tweedehandskoper vooral zoekt.
“De huidige kopers van fossiele brandstofoccasions hebben een voorkeur voor auto’s uit het klein-middensegment (B en C). Die zijn ook voldoende voorhanden, omdat ze in voldoende mate nieuw gekocht werden in het verleden. Dergelijke auto’s zijn nog weinig voorhanden als elektrische occasion. Een grote groep potentiële kopers wordt nu dus niet bediend, omdat de gewenste goedkopere, oudere BEV-occasions nog niet beschikbaar zijn.” Je hebt ze natuurlijk al wel, denk bijvoorbeeld aan auto’s als de Renault Zoe of Volkswagen e-Golf. Waarschijnlijk is het voor de occasionkoper nu vooral ook nog wachten op compacte elektrische occasions met nog wat meer bruikbare specificaties.
Verkoop compacte EV’s stimuleren?
Auto’s als de Volkswagen ID3 en Peugeot e-208 druppelen langzaam aan ook de occasionmarkt op, maar volgens het KiM moet dat verder aangewakkerd worden. “Het is zinvol om de compactere en middensegmenten voor BEV-nieuwverkoop aantrekkelijker te blijven maken, zoals met subsidies. Ook kan de import van gebruikte auto’s uit deze segmenten hier mogelijk meer balans brengen.” Het KiM ziet overigens geen struikelblokken voor de doorstroming van nieuwe elektrische auto’s naar de Nederlandse occasionmarkt. Dat terwijl er toch af en toe nog wel eens zorgen zijn over de export van (al dan niet ooit gesubsidieerde) Nederlandse elektrische auto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generated by Feedzy