Kosovo en Servië leggen ruzie over kentekens bij

Er is een doorbraak in het ‘kentekenconflict’ tussen Kosovo en Servië. Die ruzie bereikte onlangs een kookpunt en daarom waren er grote zorgen dat het voor nieuwe onrust zou zorgen tussen de twee sowieso al op gespannen voet naast elkaar levende landen. Nu is er dankzij bemiddeling van de Europese Unie een oplossing bereikt, waarbij beide partijen water bij de wijn doen.
De spanning zit ‘m erin dat etnische Serviërs die in Kosovo wonen nog een Servisch kenteken op hun auto kunnen krijgen, omdat Servië Kosovo niet erkent als onafhankelijk land. Kosovo wilde daarom boetes gaan opleggen aan zijn inwoners die geen Kosovaars kenteken voeren op hun auto. Dat plan is nu van de baan. Ook stopt Servië met het uitgeven van kentekens aan inwoners van Kosovo. Dat akkoord is bereikt na overleg tussen de twee landen aan tafel met bemiddelaars van de Europese Unie.
Josep Borrell Fontelles, de buitenlandchef van de EU, meldt het nieuws op zijn Twitteraccount. Borrell zegt blij te zijn dat er een deal gesloten is en hoopt dat dit verdere escalatie kan voorkomen. Dat de EU aan tafel is gegaan met Kosovo en Servië om te bemiddelen, is bijzonder. Beide landen zijn geen lid van de EU en bovendien is er binnen de EU verdeeldheid over het erkennen van Kosovo als onafhankelijk land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy