Hyundai bouwt 4 miljoenste auto in Tsjechië

In 2008 slingerde Hyundai de productiebanden van zijn Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) geheten fabriek in het Tsjechische Nošovice voor het eerst aan en veertien jaar later verliet de vier miljoenste Hyundai er de fabriekspoorten. Het automobiele feestvarken is de Hyundai Tucson, om precies te zijn een exemplaar in N Line-uitvoering en met een mild-hybride aandrijflijn. Die mild-hybride Tucson is ook in Nederland te koop en wordt hier zij aan zij met een volwaardige hybride versie en een plug-in hybride variant verkocht.
De Hyundai Tucson is uiteraard niet het enige model van Hyundai dat in Tsjechië het levenslicht ziet. Aanvankelijk produceerde Hyundai er enkel de de i30 en die modelfamilie wordt er nog altijd geproduceerd. In 2011 werd het productieportfolio van Hyundai Motor Manufacturing Czech uitgebreid met de iX35, de SUV die sinds zijn voorlaatste generatiewissel in 2015 weer Tucson heet. Sinds 2020 rolt in Tsjechië ook de elektrische variant van de Hyundai Kona er van de band.
In de statistieken van Hyundai doet de Tucson het overigens behoorlijk goed, met name in Europa. In de eerste zes maanden was de Tucson met 77.459 in Europa geleverde exemplaren in zijn segment het populairste model. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gros van de productiecapaciteit van Hyundai Motor Manufacturing Czech is toegewijd aan de Tucson. De Hyundai i30 is er namelijk goed voor ongeveer 17 procent van de productie van HMMC, de Kona Electric op zijn beurt voor 10 procent. De rest komt voor rekening van de Tucson.
In 2021 was de Tucson voor het eerst in jaren in Nederland de populairste Hyundai. 2.870 exemplaren vonden in dat jaar een nieuwe Nederlandse eigenaar. In de eerste tien maanden van 2022 is de i10 (3.455 stuks) in Nederland populairder dan de Tucson, al hijgt de Tucson de i10 in de Nederlandse verkoopstatistieken met 3.295 exemplaren behoorlijk in de nek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy