Halsema wil autoverhuur aanpakken wegens criminaliteit

Halsema (GroenLinks) wil criminelen weren uit de autoverhuur door een vergunningsplicht in te voeren. Volgens haar zijn er signalen van ‘malafide bedrijvigheid’ in de branche, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. De branche wordt gezien als kwetsbaar voor ondermijning, onder meer door het aannemen van contante betalingen.
De bedrijven spelen een belangrijke rol in de georganiseerde criminaliteit, is te lezen, omdat de auto’s gebruikt worden door zware criminelen om misdrijven te plegen. Ook vormt de autoverhuurbranche een ‘belangrijke schakel’ tussen de onder- en bovenwereld, stelt Halsema. De auto’s bieden anonimiteit en kunnen niet persoonlijk worden afgepakt. De politie constateert volgens Halsema dat er sinds 2011 verhuurondernemingen bij zijn gekomen die speciaal opgericht lijken voor en door criminelen.
Eerder startte de Amsterdamse politie al een samenwerking met de branche. Een groot deel van de verhuurbedrijven doet hieraan mee. Maar er zijn nog steeds bedrijven die niet deelnemen en daarom een makkelijk doelwit zijn, schrijft Halsema. Een burgemeester mag branches of panden vergunningsplichtig stellen in het belang van de openbare orde, het woon- en leefklimaat of het tegengaan van ondermijning, aldus Halsema.
Koppeling kenteken aan huurder
Afgelopen zomer kwam er vanuit Den Haag ook al een plan om crimineel gebruik van huurauto’s de kop in te drukken. Het kabinet overweegt een verplichte registratie van huurders in het kentekenregister. De door Halsema aangehaalde anonimiteit moet daarmee verdwijnen als de huurder is gelinkt aan het kenteken van de huurauto. Het gaat dan om een soort tijdelijke ‘extra tenaamstelling’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy