Tweede Kamer verwerpt plan voor afschaffen mrb-vrijstelling oldtimers

De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers (auto’s van 40 jaar en ouder) is opnieuw ter discussie gesteld in de Tweede Kamer. Senna Maatoug (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) pleitten voor het afschaffen van deze vrijstelling per komend jaar. Laurens Dassen (Volt) sloot zich hier uiteindelijk bij aan. Dit amendement is deze week echter verworpen en dus blijven oldtimers voorlopig gewoon nog vrijgesteld van mrb.
Zo’n tien jaar geleden kwam de vrijstelling ook al ter discussie. Toen werden vervolgens in 2014 de regels wel aangepast en werd de zogenoemde ‘overgangsregeling’ in het leven geroepen. Daardoor wordt er tegenwoordig voor auto’s tot 40 jaar mrb betaald, waar eerder auto’s van 25 jaar of ouder nog geheel vrijgesteld waren van mrb.
De ANWB, Bovag, KNAC en FEHAC hebben zich hard gemaakt voor het verwerpen van dit amendement. Zei benadrukten onder meer het belang van het ‘mobiel erfgoed’ in Nederland, het schrappen van de mrb-vrijstelling zou een ‘aantasting van het nationale erfgoed’ zijn. Ook bleek eerder bij het aanscherpen van de mrb-regels al dat de verwachte extra inkomsten uit mrb tegenvielen, zo onderstreepte men. Voor klassiekereigenaren en clubs waren de gevolgen echter groot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy