Tesla Model Y breekt records in crashtest Euro NCAP

Blije gezichten bij Tesla, ook al is er een Model Y minder. Euro NCAP heeft in een reeks nieuw botsproeven ook de ruimere broer van de Model 3 getest en deelt een ongekend hoge score uit. De Tesla Model Y krijgt niet alleen de maximale vijf sterren, maar in twee van de vier categorieën ook de hoogste gedetailleerdere score tot nu toe volgens de huidige testcriteria. Euro NCAP spreekt dan ook van een ‘bijna perfecte en recordbrekende score’.
De Tesla Model Y scoort namelijk 97 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden en 98 procent voor de veiligheidsassistentiesystemen. Bij het testen van deze systemen op de testbaan bleek de Model Y volgens Euro NCAP ‘opvallend goed in staat om botsingen met andere auto’s, voetgangers en fietsers te voorkomen’. “Tesla heeft laten zien dat niets dan het beste genoeg voor ze is en we hopen dat ze dat doel ook in de toekomst na zullen streven,” aldus secretaris-generaal Michiel van Ratingen van de testinstantie. Voor de bescherming van kinderen krijgt de Tesla Model Y een score van 87 procent en voor die van voetgangers 82 procent.
Ora Funky Cat
Volop lof door voor Tesla, maar ook de Chinezen maken indruk. Dat was in het verleden wel eens anders. Euro NCAP scheurde de elektrische Ora Funky Cat en plug-in hybride Wey Coffee 01 tegen de muur en ook die kwamen er met vijf sterren van af. “Great Wall laat net als Nio, Lynk & Co en MG zien dat het auto’s kan bouwen die het beste dat Europa te bieden heeft kunnen evenaren,” concludeert Euro NCAP. De Ora Funky scoort voor de bescherming van volwassen inzittenden 92 procent, voor die van kinderen 83 procent en 74 procent voor voetgangers. De standaard veiligheidssystemen worden met 93 procent gewaardeerd. Een prachtige score. De Wey Coffee 01 scoort achtereenvolgens 91, 87, 79 en 94 procent.
Kia Niro
Niet alleen naar de testresultaten van de Model Y zullen aardig wat mensen uit hebben gekeken. Die van de Kia Niro zijn (zeker in ons land) natuurlijk ook van groot belang. De opvolger van het succesnummer gaat er met vier sterren vandoor, maar dat zijn er vijf met het optionele ‘Drive Wise’ geheten pakket aan assistentiesystemen. De Niro krijgt 91 procent score voor de bescherming van volwassen inzittenden, 84 procent voor kinderen en 75 procent voor voetgangers. De standaard veiligheidssystemen leveren een score van 60 procent op, het optionele pakket helpt dat omhoog naar 79 procent.
Kia Niro
Ook de van de Hyundai Motor Company afkomstige elektrische Genesis GV60 is getest. Die doet het wat beter dan de Niro. Met zijn standaard veiligheidssystemen is de GV60 goed voor vijf sterren. De GV60 scoort gemiddeld 88 procent voor de inzittendenbescherming en 88 procent voor de veiligheidssystemen. De bescherming van voetgangers kan nog wat beter, vindt Euro NCAP. Daar krijgt de EV 63 procent voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy