Minister wil verkeersboetes met bijna 9 procent verhogen

De verkeersboetes stijgen altijd mee met de inflatie en Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is niet van plan om dit jaar een uitzondering te maken,  ook al valt de inflatie nu uitzonderlijk hoog uit. Yeşilgöz heeft een lijst met voorstellen voor de nieuwe boetebedragen aan de Tweede Kamer gestuurd.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt het niet onrechtvaardig te vinden om de prijzen op te krikken terwijl het leven toch al zo duur is. “Zo lang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken”, zegt een woordvoerster. De bekeuringen laten zoals ze waren, zou bij de huidige hoge inflatie bovendien betekenen dat ze vergeleken met de normale kosten voor het levensonderhoud “in feite goedkoper” worden. Wel is ervoor gekozen om sommige boetes niet boven de 450 euro uit te laten komen. Daarna vallen ze namelijk onder het strafrecht, in plaats van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften – ook wel de wet Mulder genoemd.
Nieuwe boetebedragen
Uitgaande van een verhoging van 8,6 procent, levert dat voor enkele veelvoorkomende boetes de volgende veranderingen op:

Door rood rijden: €250 naar €280
Bellen achter het stuur: €350 naar €380
Onnodig links rijden: €220 naar €240
Afslaan zonder richting aan te geven: €100 naar €110
Geen gordel dragen: €150 naar €160

De prijsverhogingen zijn niet precies 8,6 procent, omdat verkeersboetes worden afgerond. Er komen overigens nog administratiekosten bij. De minister stuurt het voorstel nu aan Tweede Kamer in een zogenoemde voorhangprocedure. De Raad van State moet er nog naar kijken en ook de Kamer zelf kan er nog een stokje voor steken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy