'Kwart automobilisten financieel in de knel door brandstofprijzen'

Een kwart van de automobilisten in Nederland komt financieel knel te zitten door de nog altijd torenhoge brandstofprijzen, meldt de ANWB op basis van een peiling onder ruim 1.300 leden. Volgens de belangenorganisatie gaat het om een representatieve peiling. Uit de peiling komt ook naar voren dat bijna 60 procent van de leden de auto vaker laat staan door de hoge brandstofprijzen. “Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Dit heeft grote invloed op het autogebruik van Nederlanders,” aldus de ANWB.
Er is een klein lichtpuntje: de brandstofprijzen zakken al een tijd weer en lokaal ben je inmiddels weer minder dan €2 per liter benzine kwijt. De verwachting is dat de brandstofprijzen nog verder zullen zakken. Er zit een addertje onder het gras: de accijnsverlaging van afgelopen april is volgens de huidige planning slechts geldig tot het einde van dit jaar. De ANWB pleit er dan ook voor de accijnsverlaging langer aan te houden om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt.
Geen alternatief
Ruim 30 procent van de ondervraagden zegt geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. “Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt,” aldus de ANWB. Voor een grote groep mensen is het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets geen optie vanwege de veel langere reistijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy