Benzineprijs bijna terug naar niveau van voor Oekraïne-oorlog

Inmiddels is de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor een liter benzine €2,24. Bijna op het niveau van vlak voordat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel en de prijzen vervolgens enorm hard stegen. Op 24 februari lag de GLA-prijs op €2,195, een week later ging de literprijs al richting de €2,30. Er hoort wel een belangrijke kanttekening bij de prijs van dit moment: er ging in april 17 cent per liter accijns af bij benzine, bij diesel ging het om 11 cent.
Over diesel gesproken: dat is nog altijd duurder dan destijds. €2,11 is momenteel de GLA-prijs. Tot begin maart, dus tot kort na de invasie, lag de literprijs van diesel nog onder de €2. Dat diesel relatief duur blijft, heeft voor een belangrijk deel met Rusland te maken. Europa is sterk afhankelijk van Rusland voor levering van diesel, maar ook van olie voor eigen raffinage. Bovendien kost het raffineren meer energie dan bij benzine en momenteel liggen de energiekosten natuurlijk erg hoog.
Hoewel brandstof relatief duur blijft, lijkt de daling van de prijzen nog wel even door te gaan. Dat heeft grotendeels te maken met dalende olieprijzen. De zwakke euro ten opzichte van de dollar (waarmee olie wordt verhandeld) dempt de daling alleen wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy