Fors meer auto's gestolen in eerste halfjaar 2022

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 2.900 personenauto’s gestolen. Een stijging van maar liefst 13 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021. Ongetwijfeld speelt mee dat er vorig jaar vanwege de coronacrisis minder auto’s werden gestolen. In het eerste halfjaar ‘hielp’ de avondklok wat dat betreft, maar ook het feit dat mensen meer thuis waren.
Het LIV heeft het over de eerste stijging in 20 jaar tijd, toch valt het absolute aantal in zekere zin nog enigszins mee. Als er in het tweede halfjaar nog eens 2.900 personenauto’s gestolen zouden worden, komt het totaal op 6.800 en daarmee nog net onder het totaalaantal van 7.107 uit 2019, het laatste jaar vóór corona. In 2020 werden er 6.434 personenauto’s gestolen, dus dat jaar zou wel overtroffen worden en ook 2021, toen er ‘slechts’ ruim 5.400 personenauto’s werden gestolen.
Populaire gestolen auto’s
Volgens het LIV is Toyota voor het eerst het populairste merk onder autodieven. Er werden 476 personenauto’s van dat merk ontvreemd afgelopen halfjaar. Volkswagen, van oudsher populair onder dieven, staat met 376 stuks op de tweede plek. Peugeot (230), Renault (214) en Audi (162) maken de top vijf compleet. De Toyota RAV4 was met 196 stuks het meest gestolen model, gevolgd door de Volkswagen Golf (139), Volkswagen Polo (139), Mazda CX-5 (92) en Toyota Auris (89). Kijkend naar de relatieve aantallen, dan is de Toyota RAV4 ook de auto met het hoogste diefstalrisico. De Mazda CX-5, Toyota CH-R, Peugeot 3008 en Toyota Auris worden ook relatief vaak gestolen.
Overigens werden 40 procent van de gestolen personenauto’s teruggevonden. Dat percentage ligt bij enkele van de populaire modellen aanzienlijk lager. Zo werden slechts 22 procent van de gestolen RAV4’s teruggevonden en van de gestolen Mazda’s CX-5 slechts 21 procent. De Volkswagen Golf (46 procent) en Toyota Auris (69 procent) worden juist bovengemiddeld vaak teruggevonden. De Polo ligt met een terugvindpercentage van 40 procent precies op het gemiddelde.
Leeftijden
Zijn het vooral vrijwel nieuwe auto’s die gestolen worden? Nou, nee. Wel jonge, maar zeker al iets langer gebruikte auto’s. Vooral auto’s van 3, 4 of 5 jaar oud zijn bovengemiddeld vaak de klos. Maar liefst 28 procent van de gestolen auto’s valt in die leeftijdscategorie. “Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder met nieuwprijs onder de €50.000 vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. Keyless entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezig keyless uit laten schakelen is de beste remedie,” aldus Rudi Welling van het LIV.
In de jongste categorie (0 tot 3 jaar oud) zijn het afgelopen halfjaar juist 63 minder personenauto’s gestolen dan vorig jaar in die periode. Volgens het LIV kan de verbeterde traceerbaarheid en antidiefstalsystemen van de jongste auto’s een rol spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy