Chiptekort nog steeds groot, vooral in Europa

In totaal zijn er in 2022 al meer dan een miljoen nieuwe auto’s ‘gemist’ door autofabrieken in Europa, meldt Automotive News. Daarbij gaat het om auto’s die zonder tekorten wel geproduceerd en ook verkocht zouden zijn, maar nu dus niet. Cijfers van AutoForeCast Solutions laten zien dat dit probleem bepaald nog niet voorbij is. Van de miljoen ‘gemiste kansen’ zouden er namelijk 232.000 in de laatste drie weken zijn geschrapt.
Met dit aantal heeft Europa volgens AutoForeCast ook de twijfelachtige eer koploper te zijn op dit vlak. Alle andere delen van de wereld, dus ook Noord-Amerika en China, hebben in absolute cijfers minder last van de tekorten dan ‘onze’ fabrieken.
Het tekort aan chips voor gebruik in auto’s (en andere producten) speelt al sinds het begin van de coronapandemie, die de vraag naar elektronische consumentengoederen stevig deed stijgen. In combinatie met uitval van productiefaciliteiten door lockdowns levert dat wereldwijd veel problemen op. Inmiddels wordt dit probleem aangevuld met tekorten op andere gebieden, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Veel autofabrikanten kunnen daardoor al heel lang niet meer aan de vraag voldoen, met dalende verkoopcijfers en stijgende prijzen als logisch gevolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy