Kleine minderheid overweegt EV door hoge brandstofprijzen

De kosten voor het rijden van een elektrische auto liggen lager dan die van een conventioneel aangedreven auto. Althans, als je de aanschaf al achter de rug hebt. Dat laatste blijft voor veel Nederlanders een belangrijke reden om nog niet over te stappen op een EV. Dat blijkt uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Gaspedaal.nl en AutoTrack. Van de 1.200 ondervraagde 18-plussers met een rijbewijs geeft slechts 20 procent aan dit jaar over te willen stappen op een elektrische auto. Van de mensen die dit nog niet willen, zegt 60 procent zich te laten tegenhouden door de hoge aanschafprijs.
Van de 20 procent die wél al over wil stappen op een EV voert 54 procent de hoge brandstofprijzen aan als belangrijke reden. ‘Het milieu helpen’ wordt het vaakst als belangrijke reden opgegeven, namelijk door 56 procent. Fiscale voordelen (31 procent) en goedkoper onderhoud (28 procent) zijn andere belangrijke redenen waarom een deel wel in een elektrische auto wil gaan rijden.
Gaspedaal.nl en AutoTrack merken aan het zoekgedrag op hun websites wel dat alternatieve aandrijving populairder wordt. Er wordt 146 procent meer gezocht op elektrisch aangedreven auto’s dan vorig jaar. Op hybrideauto’s wordt 66 procent meer gezocht. Niet alleen de vraag maar ook het aanbod op deze sites groeit. Er staan nu 34 procent meer hybride en elektrisch aangedreven occasions op dan vorig jaar.
Autodelen? Nee, liever niet
Of we nou op stroom of brandstof rijden, we zijn er niet gek op om onze auto te delen met anderen. Uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek blijkt namelijk dat 74 procent het niet nodig vindt om een eigen auto die vaak stilstaat te delen met anderen. Bovendien overweegt slechts 11 procent wél zijn of haar auto te delen en slechts 7 procent heeft nu al een auto beschikbaar gesteld voor autodelen. De ondervraagden willen vooral altijd hun eigen auto beschikbaar hebben (78 procent) en 45 procent is bang voor schade als een ander ermee op pad gaat. 35 procent denkt niet zonder de eigen auto te kunnen en 11 procent is bang dat de auto gestolen wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy