Kia test veiligheidssysteem dat waarschuwt voor hulpdiensten

Samen met TomTom, ANWB, Inrix en Be-Mobile maakt Kia deel uit van een testproject waarin gekeken wordt naar de mogelijkheden om automobilisten te waarschuwen voor naderende hulpdiensten. Volgens de deelnemende partijen is het voor bestuurders bij het horen van sirenes lang niet altijd helder waar de hulpdiensten precies vandaan komen of naartoe gaan. Het nieuwe waarschuwingssysteem moet automobilisten niet alleen duidelijk maken vanuit welke richting de hulpdiensten komen, maar ook om welk soort hulpvoertuig het gaat. Aanvankelijk houdt het waarschuwingssysteem alleen ambulances in de gaten, in een later stadium wordt het proefproject uitgebreid en wordt ook de signalering van andere hulpdiensten geïntegreerd.
Het zogeheten Safety Priority Services-project omvat meer dan slechts meldingen voor naderende hulpdiensten. Kia en de betrokken partijen werken ook aan een systeem dat waarschuwt voor onverwachte en potentieel gevaarlijke situaties, denk aan naderende spookrijders, plotselinge files en afgesloten rijstroken. Dit systeem is een aanvulling op systemen die al waarschuwen voor zaken als wegwerkzaamheden en ongevallen. Kia zegt ernaar te streven deze nieuwe waarschuwingen op termijn op te nemen in de infotainmentsystemen van diverse modellen. De pilot dient ter voorbereiding op een verwachte nieuwe verplichting om gegevens met betrekking tot waarschuwingen te gaan delen. Ook krijgen automobilisten meldingen over snelheidslimieten. Naar verwachting wordt dit in 2025 in de Europese Unie bij wet vastgelegd.
In de pilot wordt data van TomTom gecombineerd met gegevens van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer, de NDW. TomTom geeft aan dat waarborging van de privacy van automobilisten bij het delen en combineren van de data prioriteit heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy