Formule 1-kalender 2023: 'Spa verdwijnt voor Zuid-Afrika'

De Formule 1 heeft de kalender voor het volgende seizoen grotendeels klaar. Daarop zien we Frankrijk en België niet meer terug. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde Erik van Haren van De Telegraaf. Daar krijgen we Las Vegas en Zuid-Afrika voor terug op de kalender. In Zuid-Afrika is Kyalami gastheer, waar in 1993 voor het laatst een F1 Grand Prix werd verreden. In Las Vegas verrijst geheel nieuw stratencircuit voorbereid. Het is nog niet helder wanneer de GP van Zuid-Afrika wordt verreden, maar mogelijk wordt dit dan (net als België) eind augustus. De Grand Prix van Las Vegas vindt plaats op zaterdagavond (lokale tijd) 18 november.
De rest van de kalender ziet er naar verwachting redelijk hetzelfde uit. Opnieuw begint het seizoen in Bahrein, maar wel wat eerder dan dit jaar. Al op 5 maart wordt daar de eerste race verreden. Een week eerder vinden er daar drie wintertestdagen plaats. Na Bahrein staan wederom Saudie-Arabië en Australië op de kalender. Abu Dhabi is weer de laatste Grand Prix van het 23 of 24 races tellende seizoen. Of het op 23 of 24 races uitkomt, hangt af van de Grand Prix van China. Het is nog maar de vraag of die volgend jaar wel door kan gaan. China houdt vast aan strikte coronaregels die dit zeer onzeker maken.
Spa-Francorchamps
Het verdwijnen van Spa-Francorchamps van de kalender zal veel Formule 1-fans zeer doen. Het is zeker bij Nederlandse fans een geliefde bestemming. Ieder jaar reizen veel Nederlanders af naar het circuit in de Belgische Ardennen om de actie van dichtbij mee te maken. Al vanaf 1950 doet de F1 België aan. In 1957, 1959, 1969, van 1971 tot en met 1982, 1984, 2003 en 2006 kwamen de coureurs er niet in actie. Behalve Spa-Francorchamps waren ook Nivelles en Zolder in de jaren 70 en 80 gastheer. Sinds 1985 is Spa vaste prik. Onlangs werd de huidige baan nog vernieuwd, onder andere de beroemde bochtencombinatie Eau Rouge-Raidillon werd daarbij iets aangepast en er kwamen daar langs de baan nieuwe tribunes. Er gaan geruchten dat de Grand Prix van België wel om het jaar nog terug kan keren op de Formule 1-kalender, dus misschien is het nog niet helemaal gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy