Brandstofprijs wordt 'hoog gehouden' ondanks zakkende olieprijs

De olieprijzen staan nu op de laagste niveaus in weken, maar de adviesprijs voor een liter E10 is nog €2,481. Dat scheelt amper wat ten opzichte van het record van €2,504. Volgens marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers hebben oliemaatschappijen weinig haast om de prijzen voor benzine en diesel te verlagen als de olieprijzen dalen. Bij een stijgende olieprijs gooien ze juist wel zo snel mogelijk de brandstofprijzen omhoog.
Van Selms redeneert dat maatschappijen denken dat consumenten gewend zijn geraakt aan de hoge benzine- en dieselprijzen. “Dus waarom zou je dan haast hebben om de prijzen verlagen?” Pas als concurrentie om de hoek komt kijken, gaan de prijzen weer dalen, stelt hij. Daarnaast kijken oliemaatschappijen ook naar de langere termijn bij het bepalen van de prijzen aan de pomp. De verwachting van veel analisten is dat de olieprijzen de komende tijd weer zullen stijgen, mogelijk tot wel 150 dollar per vat. “Die outlook maakt dat er geen grote drang is bij oliebedrijven om de prijzen te verlagen,” stelt Van Selms.
Al met al verwacht Van Selms dat er voorlopig geen drastische daling van de brandstofprijzen zal komen. “We zullen moeten leren leven met relatief hoge prijzen.” Overigens is de prijs voor lpg de afgelopen tijd wel aardig gezakt. Het record van de landelijke adviesprijs stond op €1,403, die prijs werd op 30 maart bereikt. Nu ligt de GLA-prijs voor een liter lpg op €1,24. Diesel (€2,314) en E10 (€2,481) zitten juist nog dicht tegen de recordprijzen aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.