Bijna helft Nederlanders stapt nooit in deelauto

Maar liefst 46 procent van de Nederlandse automobilisten zegt nooit van een deelauto gebruik te willen maken. De weerstand tegen het gebruik van de deelauto ligt bij vrouwen iets hoger dan bij mannen. 44 procent van de ondervraagde mannen geeft aan nooit in een deelauto te willen stappen. Bij vrouwen ligt dit percentage op 47 procent.
De aversie voor de deelauto neemt met het stijgen van de leeftijd toe, zo blijkt uit het onderzoek. 58 procent van de zestigplussers geeft aan deelauto’s niet te willen gebruiken. Bij veertigers en vijftigers ligt dit percentage op 48 procent terwijl slechts 23 procent van de Nederlanders jonger dan dertig jaar de deelauto niets zegt te vinden.
72 procent van de ondervraagden geeft aan niet te geloven dat het fenomeen deelauto’s het privébezit van een auto gaat vervangen. Bijna de helft van de ondervraagden zegt deelauto’s onhygiënisch te vinden. Ruim de helft (56 procent) is bang schade te maken aan de auto. Vooral in de leeftijdscategorie tot 30 jaar oud is schadevrees een belangrijke reden. 65 procent van de dertigminners geeft dit als één van de argumenten om geen deelauto te gebruiken. De angst om schade te maken neemt af naarmate de leeftijd vordert. Van de bijna 1.100 ondervraagden geeft 86 procent aan liever een eigen auto te hebben dan er eentje te delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.