Benzineprijs zet voorzichtige daling in

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor een liter benzine gaat heel licht omlaag op donderdag. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu €2,486. Dat was €2,492 op woensdag. Eerder deze maand werd een recordprijs aangetikt van €2,504 per liter. Voor dieselaars is er minder goed nieuws; de adviesprijs van diesel is donderdag onveranderd op €2,318 per liter. Dit zijn adviesprijzen die in de praktijk vooral bij tankstations langs de snelweg voorkomen. Bij lokale en vooral onbemande tankstations kun je zomaar 20 cent per liter minder kwijt zijn.
De daling van de benzineprijs heeft te maken met dalende olieprijzen. De olieprijzen gingen donderdag verder omlaag door de vrees voor een economische recessie die de vraag naar olie kan ondermijnen. De prijs van een vat Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) staat nu op het laagste niveau in ongeveer zes weken. WTI werd donderdagochtend in Singapore 1,7 procent goedkoper op meer dan 104 dollar per vat (van 159 liter). Brentolie daalde 1,4 procent tot iets meer dan 110 dollar per vat.
Vooral de sterke renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve van vorige week tegen de hoge inflatie heeft flinke druk gezet op de prijs omdat de vrees bestaat dat de Amerikaanse economie in een recessie kan belanden, met dus een zwakkere vraag naar brandstof in ’s werelds grootste economie. Eerder deze maand stegen de olieprijzen nog tot boven de 120 dollar per vat, gestuwd door de sterke vraag en het krappe aanbod op de oliemarkt, mede vanwege verstoringen van Russische leveringen door de oorlog in Oekraïne. Economen van bijvoorbeeld zakenbank Goldman Sachs hadden toen verwacht dat de prijs nog wel zou kunnen stijgen tot 140 dollar per vat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.