Nederland heeft meeste laadpunten van alle EU-landen

Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt jaarlijks toe en dus is ons land bezaaid met laadpunten. Ondanks dat de groei van het aantal laadpunten achterblijft bij het toenemende aantal elektrische auto’s met als gevolg dat de druk op openbare laadpunten toeneemt, mogen we in onze handjes knijpen. Ondanks dat Nederland slechts 0,8 procent van het grondgebied van de Europese Unie beslaat, staan in ons land bijna 30 procent van alle laadpunten in de Europese Unie.
Uit onderzoek van ACEA blijkt dat er in Nederland 90.284 laadpunten voor EV’s of plug-in hybrides zijn. Daarmee blijft Nederland de nummer twee in de lijst op ruime afstand voor. De tweede positie is namelijk voor Duitsland dat 59.410 laadpunten telt. Nederland en Duitsland zijn samen goed voor 48,8 procent van de laadpalen in de Europese Unie. Plekken drie, vier en vijf zijn achtereenvolgens voor Frankrijk, Zweden en Italië. Op Cyprus zijn de minste laadpunten te vinden (57 stuks).
Volgens ACEA is het aantal laadpunten in de Europese Unie in vijf jaar met 180 procent toegenomen tot 307.000 stuks, al blijft dit achter bij de vraag naar laadpalen. Volgens de organisatie zouden er in 2030 in de Europese Unie 6,8 miljoen publieke laadpunten nodig zijn. Dat betekent dat het aantal laadpunten de komende acht jaar dus met factor 22 moet toenemen.  Daarbij neemt ACEA wel een tweedeling waar tussen het westen van de Europese Unie en de meer centraal en oostelijk gelegen EU-landen. Om dat te illustreren: Roemenië is zes keer groter dan Nederland, maar is slechts goed voor 0,4 procent van alle EU-laders. In Noorwegen – dat als niet-EU-lidstaat niet in het onderzoek van ACEA voorkomt – zijn momenteel zo’n 17.000 publieke laadpunten.
Top 5 EU-landen met de meeste laadpunten

Land
Aantal

1
Nederland
90.284

2
Duitsland
59.410

3
Frankrijk
37.128

4
Zweden
25.197

5
Italië
23.543

Top 5 EU-landen met de minste laadpunten

Land
Aantal

1
Cyprus
57

2
Malta
98

3
Litouwen
207

4
Zweden
385

5
Letland
420

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.