Maximumsnelheid mogelijk ook 's avonds naar 100 km/h

In maart 2020 ging de maximumsnelheid op alle Nederlandse snelwegen overdag naar 100 km/h. Op tal van trajecten waar je eerder nog 130 km/h mocht, mag dit van 19 uur tot 6 uur nog wel. De vraag is nu hoe lang dat nog het geval is. Er gaan in Den Haag namelijk stemmen op om ook ’s avonds en ’s nachts overal 100 km/h als maximumsnelheid te hanteren. Deze plannen liggen volgens De Telegraaf op tafel bij minister Rob Jetten van Klimaat.
De D66-minister zou de maatregel als optie zien om hogere uitstoot door stroomproductie met kolencentrales te compenseren. Die productie werd deze week opgevoerd om terugvallende gaslevering uit Rusland op te vangen. De ‘rekening’ wordt overigens niet alleen bij de automobilist neergelegd, zo zou er ook extra subsidie voor CO2-reductie van bedrijven en het beter isoleren van huizen beschikbaar komen. Dit zijn allemaal nog wel voorstellen, het is nog maar de vraag of er binnen de coalitie voldoende steun is en of het vervolgens wel door de Kamer komt.
De kans is groot dat een bredere verlaging van de maximumsnelheid tot weerstand vanuit de samenleving leidt. Een jaar geleden becijferde het CBS nog dat een meerderheid van de Nederlanders niet tevreden is over de maximumsnelheid van 100 km/h. 24 procent wilde toen terug naar 120 km/h, 15 procent vindt 130 km/h perfect en 1 procent wil dat het nóg sneller mag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.