Invoering deeltjestest voor apk dieselauto's uitgesteld

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de roetfiltertest tijdens de apk van dieselvoertuigen niet per 1 juli 2022 in te voeren. De deeltjestest wordt per 1 januari 2023 verplicht en daarmee krijgen apk-keuringsstations een half jaar extra de tijd om een voor de roetfiltertest benodigde deeltjesteller te bemachtigen.
Aanvankelijk zou met ingang van 1 juli 2022 een roetfiltertest deel uitmaken van de apk van dieselauto’s die een roetfilter moeten hebben (Euro 5- en Euro 6-diesels). In totaal gaat het om zo’n 1,5 miljoen dieselvoertuigen in Nederland. Tijdens deze test wordt natuurlijk gecontroleerd op de aanwezigheid van het roetfilter, maar een aanwezig roetfilter wordt ook op de werking ervan getest. Voor deze test is een deeltjesteller nodig, maar die zijn door wereldwijde toeleveringsproblemen in onvoldoende mate geproduceerd. Het gevolg daarvan is dat veel apk-keuringsstations nog geen deeltjesteller hebben. Om te voorkomen dat er te weinig keuringsstations zijn die de Euro 5- en Euro 6- dieselauto’s mogen keuren, is besloten om de deeltjestest pas per 1 januari 2023 deel uit te laten maken van de apk.
RAI Vereniging blijft van mening dat de deeltjestest een goede manier is om toezicht te houden op de milieuregels en dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezond mobiliteitssysteem in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.