Autoverkoop EU in mei opnieuw stevig in de min

Volgens brancheorganisatie ACEA zakte de verkoop van nieuwe auto’s in de EU vorige maand met ruim 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Er werden in totaal 791.546 nieuwe auto’s verkocht, volgens de ACEA is het de tiende maand op rij met een daling. Onder meer merken als Volkswagen, Citroën, Peugeot, Renault, Fiat, BMW en Volvo zagen hun verkopen achteruitgaan.
In de grootste Europese automarkten Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje ging de verkoop omlaag. In Nederland kromp de verkoop met 7,4 procent tot 23.507 nieuwe personenauto’s. De aanhoudende problemen in de toeleveringsketens zoals de chiptekorten zetten een rem op de verkoop, omdat daardoor de leveringen van nieuwe auto’s vertraging oplopen. Daarbovenop staat de autoverkoop nu onder druk door de hoge inflatie, waardoor consumenten voorzichtiger zijn geworden met het doen van grote aankopen.
Over de eerste vijf maanden van dit jaar nam de EU-verkoop met 13,7 procent af, tot 3,7 miljoen auto’s. Voor Nederland meldt de ACEA in de periode januari tot en met mei een verkoopdaling met bijna 5 procent tot 123.811 auto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.