Audi stopt oude accu's in Indiase riksja's

Nunam is een start-up waar Audi’s Environmental Foundation sinds 2019 geld in steekt. De start-up is samen met Audi een project gestart waarbij batterijen die uit testexemplaren van zijn elektrische E-tron-modellen een tweede leven wordt gegund in tot EV omgebouwde riksja’s. Nunam heeft drie e-riksja’s ontwikkeld die begin 2023 in India de weg op gaan.
De drie elektrische riksja’s worden beschikbaar gesteld voor een niet nader genoemde non-profitorganisatie die de elektrische driewielers op zijn beurt beschikbaar stelt aan vrouwen die ze kunnen gebruiken om – bijvoorbeeld – hun verkoopwaar naar de lokale markt te rijden. Volgens Nunam kunnen gebruikte batterijen helpen om mensen in moeilijke levensomstandigheden economisch onafhankelijk te maken. Met name in voertuigen met een lichte motor en een relatief laag gewicht zouden gebruikte accu’s nog prima dienst kunnen doen, zo zegt de start-up. Om te voorkomen dat de e-riksja’s opgeladen worden via reguliere Indiase stroomnetwerk dat volgens voornamelijk gevoed wordt door steenkool, worden de e-riksja’s speciaal geladen bij laadstations die gebruikmaken van zonne-energie. Nunam voorziet ook een toekomst waarbij de batterijen ook na hun tweede leven in een licht voertuig gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld lokale led-verlichting van stroom te voorzien. “We willen al het mogelijke uit de batterijen halen voordat ze gerecycled moet worden”, meent mede-oprichter van Nunam Prodip Chatterjee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy