'Audi spant rechtszaak aan tegen Nio wegens modelnamen'

Je kunt je vast nog wel een aantal Chinese auto’s herinneren die als twee druppels water leken op Europese creaties. Zo waren er bijvoorbeeld de Range Rover Evoque-lookalike van Landwind, de sterk op een Porsche Macan lijkende Zotye SR8, maar ook een heuse Aston Martin Cygnet-imitatie van Dojo. Het Chinese Nio, dat ook hier in Europa zijn vleugels uitslaat, pakt het wat dat betreft netter aan. Met de ES6 en ES8 heeft het qua ontwerp zijn eigen koers gevaren. Toch krijgt Nio nu een door Audi aangespannen rechtszaak aan zijn broek.
Audi vindt volgens Handelsblatt dat Nio inbreuk doet op de merkrechten die het in handen heeft voor de namen S6 en S8, de sportieve (sub)topversies van respectievelijk de A6 en A8. Bij de rechtbank in München heeft Audi daarom nu een rechtszaak aangespannen om Nio ervan te weerhouden dat het zijn twee elektrische SUV’s die namen geeft. Het is maar de vraag of het zin heeft, daar de namen natuurlijk niet één op één hetzelfde zijn. Dat was bijvoorbeeld wel het geval bij de BMW XM en Citroën XM, waarover BMW en Citroën het – voordat BMW die naam gebruikte – mondeling eens werden. Wel zou je ES6 en ES8 uit kunnen spreken als S6 en S8, mogelijk zit daar vooral het probleem voor Audi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.