'Vijf procent minder verkeer kan structurele files oplossen'

In de tijden van lockdowns en thuiswerken waren de traditionele ochtend- en avondspits zo goed als verdwenen. Het thuiswerken maakte uiteraard een groot verschil. Nu ‘we weer naar kantoor mogen’, zijn de structurele files echter weer gewoon terug. Jorn de Vries van Flitsmeister vergelijkt in de podcast ‘ExpertCast’ van ANP de huidige situatie met die van tijdens corona: “Er was (tijdens corona, red.) niet per se minder verkeer dan daarvoor, het was alleen veel beter verspreid. Dat zien we nu nog steeds wel een beetje, maar we zien nu ook echt wel weer die klassieke pieken in de ochtend en zeker in de middag volop terugkomen. Dat wijst er toch op dat we weer een beetje met kuddegedrag tussen half 8 en half 9 in de auto stappen in de ochtend en in de middag dat ook gewoon weer lekker collectief doen.”
Zonde, zo vindt De Vries, want met een beetje aanpassing hoeven de spitsen echt niet meer zo erg te zijn als vóór corona. Daaraan hebben we tijdens corona kunnen proeven met het thuiswerken. Het ‘hybride werken’ van mensen die wel eens naar kantoor gaan moet slimmer: “Er zijn teveel mensen op hetzelfde moment op het asfalt. ‘Moet ik op dit moment echt de weg op’, ik denk dat iedereen die vraag zichzelf moet stellen op het moment dat je overweegt de auto in te stappen. Zeker tussen 7 uur en 9 uur ’s ochtends. Als die vraag met ‘nee’ beantwoord kan worden, vertrek dan iets later.” Daar hoort volgens De Vries ook een stukje verantwoordelijkheid van werkgevers bij: “Als wij niet van onze mensen per se verwachten dat je van 9 tot 5 op kantoor zit, dan denk ik dat je al heel veel flexibiliteit biedt om het anders te doen.”
De Vries is van mening dat een klein beetje gedragsverandering al een groot verschil kunnen maken voor de situatie op de weg. De topman van Flitsmeister hangt zelfs een concreet percentage verkeersvermindering aan het oplossen van het structurele fileprobleem: “We hebben maar een kleine hoeveelheid mensen nodig om de angel eruit te halen, zodat het fileprobleem een stuk dragelijker is. Volgens ons inzicht zou vijf procent voldoende zijn om structurele spitsen weg te kunnen halen. Dat zou betekenen dat als we allemaal gewoon één dag in de week thuiswerken, we een heel eind moeten kunnen komen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.