Vakbonden willen snel hogere kilometervergoeding

Voor een liter benzine ben je nu (volgens de adviesprijs) ruim €2,50 kwijt en dan mag het geen verrassing heten dat €0,19 per kilometer geen heel adequate vergoeding meer is. Vakbonden willen dan ook dat werkgevers snel de kilometervergoeding voor hun medewerkers verhogen. Volgens eerder onderzoek van vakbond CNV leggen bijna negen op de tien werkenden toe op hun reiskosten. “Deze situatie is voor ons onacceptabel”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “De situatie wordt steeds nijpender nu werkend Nederland voor hogere kosten dan ooit staat.”
FNV en CNV zeggen bovendien dat veel werkgevers nog niet de nu geldende maximale onbelaste kilometervergoeding van €0,19 betalen. Uit het onderzoek van CNV bleek dat één op de drie werkenden minder dan 19 cent per kilometer krijgt. Volgend jaar gaat de belastingvrije vergoeding omhoog naar €0,21, maar CNV wil dat die snel naar €0,23 gaat. Het kabinet heeft die stap echter pas voor 2024 ingepland. Volgens Fortuin kan een hogere reiskostenvergoeding organisaties helpen om in tijden van een krappe arbeidsmarkt aan personeel te komen.
Ook FNV wil dat werkgevers snel hun kilometervergoeding verhogen naar ‘in ieder geval 19 cent’. “En dan zo snel mogelijk naar meer”, aldus een woordvoerster. De vakbond ziet ook meer thuiswerken, voor beroepen waar dat kan, als een oplossing tegen de hoge brandstofkosten. Overigens gaan de vakbonden nog niet zo ver als de Vereniging Zakelijke Rijders. Dat stelde eerder dit jaar namelijk dat een vergoeding van €0,39 redelijk zou zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy