Accijnsverlaging benzine alweer verdampt

De gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA) van een liter Euro 95 (E10) staat vandaag op €2,497. Afgerond op twee decimalen achter de komma is dat dus €2,50. Het record van voor de accijnsverlaging staat ook op €2,50, al rond je dan wel af naar beneden. Op 10 maart stond de benzineprijs namelijk op €2,502. Dat verschil van een halve eurocent ga je aan de pomp alleen niet merken. Oftewel: de benzineprijs klom ongeveer net zo snel weer naar het niveau van voor de accijnsverlaging als de Ram 1500 op de bovenstaande afbeelding zijn benzinetank leegslurpt.
Als de benzineprijs zo blijft doorstijgen als de afgelopen dagen, bereikt deze dit weekend een nieuw record. Zonder accijnsverlaging had de GLA van een liter benzine inmiddels al op €2,67 gelegen. Bij de meeste tankstations reken je per liter minder af dan deze GLA, maar ook daar stijgt de prijs natuurlijk gewoon mee.
Dieselrijders krijgen een iets minder grote klap. De dieselprijs stijgt wel, maar minder hard dan bij benzine het geval is. Voor een liter diesel ligt de GLA nu op €2,17, terwijl deze op het hoogtepunt voor de accijnsverlaging nog €2,375 bedroeg. Dat prijsverschil komt met name doordat de vraag naar benzine harder is gestegen dan de vraag naar diesel. Toch ziet het er voor de dieselprijs ook niet gunstig uit: onder meer een boycot van Russische olie zou de dieselprijs verder kunnen opdrijven, maar ook het raffineren van diesel kost meer energie dan bij benzine het geval is. Met andere woorden: de portemonnee van benzine- en dieselrijders staat geen gunstige tijd te wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy