Ford-topman: 'Prijzenoorlog op komst voor EV's'

Farley verwacht dat de auto-industrie afstevent op een ‘enorme prijzenoorlog’ als het gaat om elektrische auto’s. Hij zei dat op de Bernstein Strategic Decisions Conference ten overstaan van de Amerikaanse nieuwszender ABC. Die uitspraak staat haaks op de huidige prijsontwikkelingen in de markt, maar Farley heeft zo zijn redenen voor de voorspelling. Hij gelooft dat de prijzen van accu’s en de fabricagekosten van EV’s op termijn omlaag gaan en fabrikanten elkaar met name op die laatste kostenpost gaan beconcurreren. Ook neemt de competitie op de markt van elektrische auto’s alleen nog maar meer toe de komende jaren.
Farley verwacht dan ook dat het niet heel lang meer duurt voordat er een breder aanbod EV’s in de prijsklasse van tussen de €20.000 en €25.000 op de markt is. Zelf heeft Ford daar overigens nog geen plannen voor. Momenteel kun je voor dat geld nieuw bijvoorbeeld een Dacia Spring kopen, of een Renault Twingo Electric. Dan moet je alleen wel concessies doen als het gaat om het rijbereik en comfort. Voorlopig lijken er niet heel veel goedkope EV’s op de markt te komen. Volkswagen werkt aan een compact ID-model onder de ID3, maar die komt pas in 2025. Tesla is momenteel überhaupt niet aan de slag met een model voor dat segment.
Kortom, vermoedelijk gaat het nog wel even duren voordat de voorspelling van Farley eventueel waarheid kan worden. Gezien de hoge lithiumprijzen en de alsmaar stijgende vraag naar EV’s lijkt het er op dit moment in ieder geval niet op dat fabrikanten de komende jaren ruimte hebben en krijgen om de prijzen omlaag te schroeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.