Goedkoop tanken in Duitsland: loont het om ver om te rijden?

Als je het besluit hebt genomen om relatief goedkope brandstof te gaan tanken in Duitsland, dan hangt het heel erg af van het type auto hoe ver je om kunt rijden om er nog voordeel uit te kunnen halen. Bij de berekening zijn drie verschillende auto’s meegenomen: een Peugeot 107 (1.0 driecilinder), Volkswagen Golf (1.5 TSI) en Volvo V70 (2.0 viercilinder). Bij de 107 kun je dankzij de 30 litertank minder ver omrijden. Het prijsverschil voor een volle tank bedraagt minimaal €14,40 en maximaal €19,20, waarmee je tot 258 kilometer omrijden dus nog voordeel zou behalen als je alleen rekent met de brandstofkosten. In de tank van een Golf kun je 50 liter meenemen, waardoor je tot 344 kilometer omrijden nog voordeliger uit bent. De Volvo kan 70 liter brandstof meenemen, maar door het hogere verbruik loont het relatief gezien minder om om te rijden. Bij een afstand groter dan 302 kilometer maak je gegarandeerd verlies.
Voor mensen die in de grensgebieden wonen is er geen twijfel over mogelijk: omrijden naar Duitsland voor een volle tank gaat over een week behoorlijk lonen. Pomphouders vrezen niet voor niets voor een leegloop in Oost-Nederland. Maar hoe zit het als je wat verder van de grens woont? Een heel precieze berekening van de kosten van het omrijden is lastig te maken. Daarin moet je namelijk niet alleen de brandstofkosten meenemen, maar ook de slijtage van je auto. De ANWB becijferde dat je met elke kilometer die je extra met de auto rijdt grofweg 5 tot 10 cent aan zaken als onderhoud en bandenslijtage kwijt bent. Bovendien is het omrijden ook nog eens extra belastend voor het milieu. Dan wordt het al een stuk minder lucratief om om te rijden. Bij de meeste auto’s bespaar je in de praktijk amper nog wat en loont het niet om meer dan 100 kilometer om te rijden voor een tankbeurt.
Ook gij, diesel?
De dieselprijzen in Duitsland en Nederland ontlopen elkaar niet veel. De prijs in Duitsland gaat volgende week met 14 cent omlaag, dus het heeft weinig zin om daarvoor heel ver om te rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy