De bouw van de Jaguar XJ220 – Uit de Oude Doos

In de jaren 80 werkte een groepje ontwerpers en technici van Jaguar in hun eigen tijd aan een prestigeproject voor het merk. Een auto die het moest opnemen tegen de grote namen van dat moment: de Ferrari F40 en Porsche 959. In 1992 kwam het productiemodel tot stand en AutoWeek was erbij.

Het ging Jaguar in de eerste helft van de jaren 80 aardig voor de wind. Het was onder de vleugels van British Leyland vandaan en zag zijn verlies omslaan naar winst en bovendien trokken de verkopen aan. In de tweede helft van dat decennium ging het echter weer een stuk minder goed, maar toch zagen enkele enthousiaste ingenieurs dit als het perfecte moment om buiten de kantooruren te werken aan een auto die Jaguar nieuwe allure moest geven. Het moest een auto worden die qua topsnelheid de concurrentie zou doen verbleken. Het doel werd gezet op 220 mph (354 km/h).
Aanvankelijk was het de bedoeling om de toepasselijk XJ220 (Experimental Jaguar, 220 mph) gedoopte auto te voorzien van een …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.