Lancia A112 (1982) – Liefhebber Gezocht

‘Badge-engineering’ een hedendaags fenomeen? Nee hoor! Autobianchi, of eigenlijk Fiat, deed het in de jaren ’80 al met Lancia. De A112 ging vanaf toen namelijk als Lancia door het leven op verschillende Europese markten. Deze Lancia A112 doorstond de tand des tijds op het oog aardig goed.

Autobianchi was een joint-venture tussen Fiat, Pirelli en Bianchi. Waar die eerste twee namen je waarschijnlijk bekend in de oren klinken, geldt dat wellicht in mindere mate voor de laatste partij. Bianchi is echter niet zomaar een naam, want het is de oudste nog bestaande fietsenfabrikant ter wereld. Naast fietsen legde Bianchi zich vanaf 1899 ook toe op auto’s, maar dat avontuur ging tijdens de Tweede Wereldoorlog letterlijk in vlammen op toen de fabriek werd gebombardeerd.
Alles daarna weer opnieuw zelf opzetten was geen doen. In Fiat en Pirelli vond Bianchi twee ideale partners: Fiat leverde de techniek voor de auto’s en Pirelli zorgde voor de banden. Bianchi had in het …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.