Dit zijn de favoriete turbomodellen van de AutoWeek-redactie

In de jaren 70 kwamen mondjesmaat de eerste personenauto’s met turbo op de markt. Tegenwoordig moet je je best doen om in een nieuwe auto een verbrandingsmotor zónder zo’n compressor te vinden. In de afgelopen decennia heeft zo ongeveer elke autofabrikant wel een legendarisch model met turbo gebouwd. Welke sprongen er volgens de AutoWeek-redactie uit? Een overzicht van onze persoonlijke favorieten.

Stéphan Vermeulen – Audi Oerquattro De Oerquattro is een mythische Audi, omdat hij het merk op de kaart zette in de rallysport. De coupé met integrale aandrijving kon zich meten met de toen­malige top, maar vooral omdat hij met zijn vierwielaandrijving voor een doorbraak zorgde. Maar let wel, het was ook de eerste auto met een vijfcilinder  turbomotor op benzine! Het woordje ’turbo’ werd marketingtechnisch ondergeschikt gemaakt aan de vierwiel­aandrijving. Er werd nog wel aan gedacht om het model Carat te noemen, wat stond voor Coupé All-Rad-Antrieb Turbo, maar het werd gewoon Audi Quattro, een naam die een jaar of vijftien later in de volksmond Oerquattro werd. Begrijpelijk, want …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.