10 vergeten turbomodellen

Turbo is het magische woord dat in het laatste kwart van de vorige eeuw enige magie toevoegde aan alle producten die een boost in marketing konden gebruiken. De echte magie bevond zich onder de motorkap, waar de turbocompressor de prestaties van de verbrandingsmotor tot ongekende hoogten aanjoeg. Veel modellen bleven volkomen buiten beeld. Aan ons de taak om die een plek in de spotlights te geven: welkom bij Andere Tijden Turbo.

Shelby Dodge Omni GLH-S Even terugspoelen naar het jaar 1979, toen Chrysler nog een producent van naam was en aan deze kant van de oceaan de regie voerde over het Franse Simca. Met dit Chrysler Europe werd een serieuze poging gedaan om ook op het oude continent voet aan de grond te krijgen. Een wereldauto moest er komen, die het de uiterst popu­laire hatchbacks van de concurrentie moeilijk zou maken. Zo werd de Simca Horizon geboren, die het zelfs schopte tot Auto van het Jaar en die op zijn beurt als Dodge Omni en Plymouth Horizon ook de Amerikaanse markt moest veroveren. Een groot succes werd dat overigens niet, maar de bemoeienis van Carrol Shelby in dit verhaal leverde in elk geval …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.