Turbotalk: wat doet een turbo precies?

Turbo staat bij velen synoniem voor snel en flitsend. Maar wat doet een turbo eigenlijk? En waarom heet hij turbo?

Bij turbo’s denken we terecht al snel aan het verhogen van prestaties. Evengoed is de turbo een prima attribuut om het rendement van een motor mee te verhogen. Of het nu gaat om benzine, diesel, lpg of waterstof, stuk voor stuk reageren ze in een vaste verhouding met zuurstof. Dat is gewoon middelbare-school-scheikunde, niets meer, niets minder. Ga je omwille van hogere prestaties meer brandstof verbranden, dan heb je dus ook even­redig meer lucht nodig waarin die zuurstof zit. Vandaar dat de gasklep open moet om meer lucht door te laten. Bij de turboloze, atmosferische motor wordt die hoeveelheid lucht – of het al in het inlaatkanaal geprepareerde mengsel – begrensd door wat de naar …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.